Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘CPB-regime kost wetenschap geld’

Investeringen in onderwijs en wetenschap zijn onzichtbaar in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Dat moet anders, vindt president Hans Clevers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Bijna alle politieke partijen zijn bereid meer geld te investeren in onderwijs en wetenschap, zei Clevers in gesprek met BNR Nieuwsradio. “Maar als ze dit in hun plannen zetten en laten doorrekenen door het CPB, blijken deze investeringen weggegooid geld te zijn.” Immers: Een kind van acht heeft na vier jaar onderwijs als twaalfjarige nog geen economische waarde”. Een partij die haar plannen niet laat doorrekenen door het CPB wordt door andere partijen in de hoek gezet als geldverslindend. Ze houden elkaar op dit punt in een wurggreep.

Weggegooide investering

Door dit alles wordt er al twintig jaar te weinig geïnvesteerd in onderwijs en wetenschap, zegt Clevers. Hij heeft inmiddels een commissie van wijzen benoemd die “volledig wetenschappelijk gaat aantonen wat we allemaal weten: dat een kind onderwijzen waarde heeft voor de economie. Dat is geen weggegooide investering.”

Het Centraal Planbureau heeft hij voorgesteld om de waarde van langetermijninvesteringen in onderwijs en wetenschap uit te rekenen en die al tot uitdrukking te brengen in de eerste vier jaar van de investering. “In een soort virtuele euro’s. Dat doen andere landen en dat moeten wij ook doen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.