Het Centraal Planbureau heeft eerdere berekeningen bijgesteld: als de basisbeurs wordt afgeschaft, verliest het hoger onderwijs geen zevenduizend studenten, maar 10.700.
Het hbo trekt in de nieuwe berekeningen bijna tweeduizend eerstejaars minder, terwijl dat er in de oorspronkelijke rekensom 1.300 waren. In totaal zal het aantal hbo-studenten met 7.700 afnemen, in het universitair onderwijs gaat het om drieduizend studenten.
Stagevergoeding
Toen het planbureau eerder uitrekende hoeveel studenten zich laten afschrikken als ze geen basisbeurs meer krijgen, deed het dat op basis van een driejarige hbo-opleiding. Terwijl een hbo-bachelor vier jaar duurt. “Maar daar zit ook een stage in”, zei CPB-onderzoeker Debby Lanser vorige maand al, toen het Hoger Onderwijs Persbureau de oorspronkelijke berekeningen onder de loep legde. “Dan krijgen studenten vaak ook een stagevergoeding. Daarom gaan we uit van driejarige bacheloropleidingen, ook voor het hbo.”
Nu de rekenmeesters uitgaan van een vierjarige opleiding, blijkt het aantal uitvallers hoger.
Arme gezinnen
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is niet onder de indruk van de nieuwe cijfers. Volgens haar moet de leenaversie onder scholieren niet overdreven worden. De basisbeurs wordt, als het aan haar ligt, gewoon afgeschaft.
Ze zou het wel erg vinden als scholieren uit arme gezinnen om financiële redenen afzien van een studie. Ze beloofde al eerder aan de Kamer dat ze de effecten van haar beleid goed in de gaten zal houden.