Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Connected Worlds verbindt kunst met wetenschap

Het is weer terug van weggeweest aan de VU: het Studium Generale. Althans, ‘weggeweest’ is de SG nooit echt: “We gebruikten alleen de naam niet meer”, aldus ‘programmaregisseur’ Jacob Bouwman. Publieksevenementen rond wetenschap zijn er natuurlijk altijd geweest.

Vandaag begint het Studium Generale onder het mom van ‘Connected Worlds’, een serie evenementen, deze en volgende maand, waarin wetenschap wordt gecombineerd met kunst en cultuur, met grootheden als acteur Gijs Scholten van Aschat, die met trompettist Colin Benders (Kyteman) spreekt over vrijheid en bezieling in muziek en theater.

Nationale Opera

“Dat is een serie van de Nationale Opera, die de Amsterdamse onderwijsinstellingen afgaat met dergelijke sessies”, vertelt Bouwman. “De sessie aan de VU konden we mooi combineren met het Studium Generale.”

Aan de VU werd door Marieke Kolkman (nu Advalvas-redacteur) al eerder een serie evenementen georganiseerd waarin kunst en wetenschap werden samengebracht, onder de noemer ‘Public Science‘.

Vrijheid is het thema en de aftrap is vandaag in het VU-hoofdgebouw met hoogleraar Griekse en Latijnse taal en cultuur Gerard Boter, die een lezing geeft over vrijheid en geluk bij de filosofen Socrates en Epictetus. Bariton Robbert Muuse en pianist Micha van Weers zorgen voor de muzikale omlijsting.

Balletvoorstelling

Andere programmaonderdelen zijn een lezing van neurowetenschapper Jeroen Geurts en filosoof Gerrit Glas over – u raadt het al – de vrije wil (3 maart) en een lezing van Vrije Schrijver Niña Weijers (10 maart).

Het programma bestaat vooral uit lezingen met daarna een muziekoptreden. Is een balletvoorstelling over elementaire deeltjes misschien een idee? Bouwman: “Voorstellingen waarin wetenschap en kunst echt volledig geïntegreerd zijn. Dat is zeker een mooi idee en als mensen enthousiast zijn, gaan we dat een volgende keer inplannen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.