Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

College van Bestuur wil verplichte contributie uitstellen

Studieverenigingen hoeven komend academisch jaar nog geen verplichte jaarlijkse contributie te heffen. Daartoe heeft het college van bestuur vanochtend een voorstel gedaan aan de universitaire studentenraad.

De invoering van de contributieregel wordt volgens het voorstel een jaar uitgesteld. Verenigingen die willen afwijken van de regeling kunnen een alternatief voorstel indienen.

“We zijn verbaasd over de commotie die is ontstaan, want de regeling bestaat officieel al drie jaar”, zei rector Vinod Subramaniam in het overleg met de studentenraad. Maar blijkbaar is er de afgelopen jaren iets misgegaan in de communicatie, constateerde hij. Want nu de verenigingen hun ledenaantallen moeten laten controleren, wat één keer in de drie jaar gebeurt, blijken lang niet alle verenigingen de regel te hebben ingevoerd. Zo vragen ze bijvoorbeeld alleen in het eerste jaar contributie, of zelfs helemaal niet.

Onnodig moeilijk

De regel is ingevoerd omdat de hoogte van de vergoeding voor de bestuurders van studieverenigingen afhankelijk is van het ledenaantal. “Die bestuurstoelagen betalen we met publiek geld uit het profileringsfonds. Dan is het terecht dat er ook controle is of die toelagen terecht worden uitgekeerd. Een jaarlijkse contributie is een goede maatstaf om het ledenaantal te controleren,” aldus de rector. Hij stelde nadrukkelijk het de studieverenigingen niet onnodig moeilijk te willen maken.

De studentenraad heeft er begrip voor dat de ledenaantallen van verenigingen controleerbaar moeten zijn, maar vroeg zich af of dat niet op een andere manier kan dan door een jaarlijkse contributieheffing. Die contributie kan namelijk een drempel opwerpen om lid te worden en bezorgt de besturen van de vereniging in ieder geval veel werk.

Ander systeem

“Als verenigingen met een ander systeem komen dat transparant is, zullen we daar serieus naar kijken”, beloofde de rector. Als voorbeeld noemde hij Aureus, de studievereniging van economie. Daar betalen de leden geen contributie maar moeten ze wel elk jaar op de site bevestigen dat ze nog studeren en lid willen blijven.

Inmiddels zijn er ook al heel wat verenigingen die wel jaarlijks minimaal vijf euro contributie vragen, zoals EOS van sociale wetenschappen, één van de vijf grootste verenigingen. Daar kost het lidmaatschap tien euro per jaar. Naar schatting hebben acht studieverenigingen een andere contributieregeling.

De studentenraad heeft nog niet met het voorstel ingestemd maar gaat nu in overleg.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.