Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

College keurt reorganisatieplan bibliotheek af

De reorganisatieplannen voor de universiteitsbibliotheek zijn door het College van Bestuur (CvB) afgekeurd. Dat vertelde CvB-lid Bernadette Langius woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst voor het personeel van de bibliotheek.

Er wordt een nieuwe kwartiermaker aangesteld die de huidige kwartiermaker, directeur José Frijns, zal vervangen. Aan het eind van het jaar moet er een nieuw plan liggen. Frijns blijft tot de komst van een nieuwe kwartiermaker verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de UB VU.

Onrust personeel

Volgens aanwezigen was één van de redenen voor de verwerping van de reorganisatieplannen dat de gevolgen van de bezuinigingen voor het primaire proces beter bekeken moeten worden. Ook de onrust onder het personeel zou een rol spelen. In een CvB-bericht hierover op Intranet wordt gemeld dat het bestuur de vele vragen en opmerkingen over het concept reorganisatieplan zeer serieus neemt.

Eind januari kregen de medewerkers te horen dat 56 van de 168 personeelsleden van de universiteitsbibliotheek met ontslag bedreigd worden. Het personeel maakt zich grote zorgen over het niveau van de dienstverlening aan wetenschappers en studenten. Dit omdat juist bij het baliepersoneel veel ontslagen zullen vallen.

Of de oorspronkelijke doelstelling, 35 procent minder personeel, overeind blijft, is onbekend. Wel zal de selectie voor boventallige medewerkers opnieuw gedaan worden.

Zwarte Piet

Personeelsleden betreuren de vervanging van directeur Frijns. “Het is heel verdrietig dat zij opeens weg moet. Zij krijgt nu de Zwarte Piet, terwijl zij gevangen zat in de opdracht die ze gekregen had ”, aldus één van de aanwezigen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.