Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

College en OR sluiten akkoord over reorganisatie

Na de vakbonden heeft het college van bestuur gisteren ook de ondernemingsraad weten te paaien. In ruil voor een herziening van de bezuinigingen op onder meer de studentgerichte ondersteuning, het ‘domein’ onderwijs en onderzoek en de internationalisering beslist de OR of ze de rechtszaak tegen het college in de Ondernemingskamer doorzet.

Ook krijgt de OR een ‘belangrijke stem’ bij de uitwerking van de reorganisatieplannen. De OR was altijd al betrokken bij het maken van die plannen, maar klaagde na de presentatie daarvan toch dat er niet naar haar was geluisterd.

In het akkoord dat het college en de OR gisteren sloten, staat nu dat de medezeggenschap ‘een veel transparantere invulling van de rol en betrokkenheid bij de verdere planvorming in de verschillende domeinen’ krijgt.

De plannen worden opnieuw bekeken voor de domeinen Studentondersteuning, Onderwijs & Onderzoek, Internationalisering, de bibliotheek en de Bestuurs- en Managementondersteuning. De focus komt bij de eerste twee te liggen op de verbetering van het onderwijs, zoals de afgelopen weken al herhaaldelijk door het college werd gesuggereerd.

In de genoemde domeinen stond onder andere een flinke krimp in het aantal banen op het programma. Voor bijvoorbeeld de studentgerichte ondersteuning betekende dit dat direct contact met bijvoorbeeld een studentdecaan tot het minimum werd teruggebracht. Studenten zouden zich dan met hun vragen eerst moeten wenden tot digitale loketten.

De plannen voor de domeinen Financiën, HRM-Arbo- en Milieudienst, Communicatie & Marketing, IT en Huisvesting-Facilitaire Zaken blijven ongewijzigd. Het akkoord is hier te lezen.

Hoe het akkoord valt bij de Verontruste VU-medewerkers, is nog niet duidelijk. Voor vandaag staat een actie gepland rondom de Dies-viering en de Verontruste VU’ers hullen zich in grote geheimzinnigheid daaromtrent. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.