Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Check hoe de VU omgaat met je persoonsgegevens

De VU heeft een document online gezet waarin ze aangeeft hoe de universiteit omgaat met de gegevens die ze van studenten verzamelt. Het is de eerste universiteit die dat doet.

Met Student Analytics probeert de VU sinds vorig collegejaar te voorspellen of een student gaat uitvallen. “We gebruiken onder andere iemands leeftijd om de kans op uitval te voorspellen, en ook welke voorlichtingsactiviteiten iemand heeft bezocht en het aantal behaalde studiepunten”, zei strategisch beleidsadviseur Theo Bakker vorig jaar tegen Advalvas.

Niet naar tentamen

Een verdere greep uit de gebruikte studentgegevens: geslacht, reistijd naar de VU, eindexamencijfer wiskunde, hoe ver van tevoren aangemeld voor de studie, dubbele studies, afwezigheid bij tentamens. “Als iemand niet naar een tentamen komt, zegt dat iets over zijn of haar intentie om te studeren”, aldus Bakker.

“Heeft iemand een herkansing, dan wil diegene wel door, maar studeert misschien niet effectief.” Een studentbegeleider kan door Student Analytics al eerder de zwakkere studenten eruit halen en met ze zoeken naar oplossingen, is het idee.

Studenten geven toestemming aan de VU om hun gegevens te gebruiken. Met de nu gepubliceerde ethische en privacyrichtlijnen kunnen ze nog even checken of ze dat wel echt willen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.