Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bussemaker: ‘Ook studenten moeten zich aan de regels houden’

Minister Bussemaker heeft geen medelijden met studenten en oud-studenten die hun ov-studentenkaart te laat stopzetten. Het zijn gewoon burgers en ze moeten zich aan de regels houden.

“Het zou ook mijn voorkeur hebben als dat allemaal automatisch zou gebeuren”, zei minister Bussemaker na afloop van de ministerraad over het stopzetten van de ov-studentenkaart. “Dan is het probleem opgelost. Maar dat is mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk.”

Echte zwartrijders

Maar afgestudeerden zijn gewoon burgers, voegde ze daaraan toe. “Ook zij moeten dan op een normale manier betalen voor hun treinkaartje. En dan is het onredelijk, vind ik, als zij te gemakkelijk van hun ov-studentenkaart gebruik kunnen blijven maken na hun afstuderen.”

Tienduizenden studenten blijken hun studentenreisproduct te laat van hun kaart te halen. Het kabinet wil de boetes verhogen van 194 naar 300 euro in de maand, bleek dit najaar. De Tweede Kamer is tegen die  verhoging en ziet meer in een oplopende boete voor de echte zwartrijders.

Op afstand blokkeren

Studenten moeten eerst online hun studentenreisproduct afmelden en hem dan bij een kaartautomaat van hun chipkaart halen. Het is waarschijnlijk technisch mogelijk om de kaart op afstand te blokkeren, zoals bij een verloren ov-kaart. Maar volgens de vervoersbedrijven zou de zwarte lijst dan te lang worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.