Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bussemaker jaagt op wanbetalers

Ergens op de wereld wonen dertigduizend onvindbare afgestudeerden die hun studieschuld niet terugbetalen. Dat kost de schatkist 83 miljoen euro, maar DUO zet alles op alles om hen op te sporen, verzekert minister Bussemaker.

Oud-studenten die naar het buitenland verhuizen, zijn vaak moeilijk te traceren. Als ze hun nieuwe adres niet zelf doorgeven, is het voor DUO bijna ondoenlijk om hun studieschuld te innen. Ongeveer vijf procent van de afgestudeerden lost niet af terwijl dat wel zou moeten, schrijft minister Bussemaker aan de Kamer. Tachtig procent van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, het leeuwendeel woont in het buitenland.

Buitenlandse incassobureaus

Al in het najaar van 2012 stelde het ministerie van Onderwijs een actieplan op. DUO heeft tien man gezet op het opsporen van wanbetalers: zij schakelen bijvoorbeeld buitenlandse incassobureaus in, houden social media in de gaten en in het uiterste geval worden paspoorten in een signaleringssysteem gezet. Dat laatste kan alleen als de oud-student een Nederlands paspoort heeft.

Die aanpak werkt goed, concludeert Bussemaker. In de eerste vier maanden van 2013 heeft DUO 2.600 debiteuren opgespoord, tegenover vierhonderd in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft volgens de minister al bijna 800 duizend euro opgeleverd.

Verdwenen oud-studenten

Daar blijft het volgens haar niet bij. Ook de komende tijd blijft de overheid actief op zoek naar de verdwenen oud-studenten, verzekert Bussemaker de Tweede Kamer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.