Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bungehuisbezetters vrij, maar moeten zich twee jaar lang gedragen

Het loopt allemaal met een sisser af voor de mensen die gisteren werden aangehouden bij de ontruiming van het Amsterdamse Bungehuis. Ze hoeven niet voor de rechter te verschijnen.

De zaken van de 46 Bungehuisbezetters en die van de actievoerder die buiten werd gearresteerd, zijn geseponeerd. Dat maakt het Openbaar Ministerie zojuist bekend.

Alsnog verantwoorden

Daarmee is de kous niet helemaal af: als de actievoerders binnen twee jaar voor een ander strafbaar feit worden gearresteerd, moeten ze zich alsnog bij de rechter verantwoorden omdat ze gisteren niet vertrokken toen de politie hen sommeerde het Bungehuis te verlaten.

Van de 47 arrestanten hebben er 44 de nacht in de cel doorgebracht omdat ze zich niet wilden legitimeren. Twee van hen gingen in de loop van vandaag nog overstag, maar uiteindelijk zijn alle arrestanten vrijgelaten.

Genoeg te verduren gehad

Volgens het OM hebben ze genoeg te verduren gehad. Van de 42 die zich niet wilden legitimeren zijn bovendien foto’s en vingerafdrukken genomen.

Mochten ze in hun proeftijd worden aangehouden, dan komt de Bungehuisbezetting vanzelf weer ter sprake. Het is daarvoor niet per se nodig dat hun identiteit bekend is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.