Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Buitenlandse studenten dol op Nederland

Internationale studenten zijn enthousiast over Nederlandse hogescholen en universiteiten. Ons kikkerlandje krijgt een 8,8 van de internationals. Daarmee delen we de vierde plaats met Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Veel jongeren die een tijdje in het buitenland studeren, hebben de tijd van hun leven. Studenten die naar Oostenrijk gingen, blijken na terugkeer het meest enthousiast: zij geven hun studietijd in het Alpenland een 9,1. Dat blijkt uit een rapport van Studyportals.eu, dat de ervaringen van bijna zeventiendduizend Europese uitwisselingsstudenten heeft verzameld.

Hoewel buitenlanders ook in Nederland mooie ervaringen opdoen, blijven er hier maar weinig werken. Een doorn in het oog van onderwijsminister Bussemaker. Ze doet flink haar best om meer afgestudeerden hier te houden. Meer dan de helft zou dit volgens onderzoek willen, maar slechts een vijfde doet het daadwerkelijk. Toch levert dat de economie al een jaarlijks voordeel van 740 miljoen euro op.

Hoewel buitenlandse studenten het dus dik naar hun zin hebben hier, zijn Nederlanders opvallend kritisch over hun eigen ervaring. Ze geven het hele avontuur na afloop slechts 38 punten, net iets meer dan de Zweden die blijven steken op 37, maar een stuk minder dan Kroatische (75 punten) of Griekse (69) jongeren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.