Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Het bestuur, met de afgezette Geertje Hulzebos in het midden

Bonje bij de LSVB, studentenvakbond zet voorzitter op straat

In de Landelijke Studentenvakbond woedt een hevige bestuurscrisis. Voorzitter Geertje Hulzebos is opgestapt. Aanleiding waren stroeve communicatie en een richtingenstrijd over het activistische gehalte van de vakbond.

Hulzebos (25) stond sinds 23 juni aan het roer van de Landelijke Studentenvakbond, maar is op maandag 10 september buitenspel gezet door de rest van het bestuur. “Ik heb geen toegang meer tot mijn mailadres en tot mijn contacten. De perstelefoon die ik in beheer had, is geblokkeerd”, aldus Hulzebos, die zich “zeer onrechtvaardig” behandeld voelt.

Ze is dus op non-actief gesteld, maar volgens Hulzebos was het bestuur daar niet toe bevoegd. “Ik had geen toegang tot de statuten en geen idee wat mijn rechten waren”, vertelt ze. De perstelefoon wordt nu beantwoord door vicevoorzitter Carline van Breugel.

Binnen het bestuur zou een richtingenstrijd hebben geheerst over de vraag hoe activistisch de studentenorganisatie zich moest opstellen. Het was de activistische voorzitter tegenover de rest, die volgens haar meer aan vergaderingen en overleg hechtte.

De straat op

Hulzebos: “Ik wilde van de LSVb weer een echte vakbond maken en met de studenten de straat opgaan.” Haar medebestuurders zouden de voorzitter zelfs verboden hebben om naar demonstraties te gaan, ook als ze in lijn waren met standpunten van de LSVb. Een door haar opgestelde vacature voor een medewerker die zou helpen bij het opzetten van acties, ligt al weken op de plank en wordt maar niet online gezet. “Het was telkens: ‘Morgen’.”

Eind augustus zette Hulzebos kwaad bloed met een interview in dagblad Trouw, waarin ze de bezuinigingen op het hoger onderwijs “om te janken” noemt. “De LSVb werd door de minister op het matje geroepen en de rest van het bestuur vond dat mijn schuld. Ze waren er niet van gediend, terwijl ik vind dat we blij moeten zijn als de minister zit te zweten. Daar zijn we als vakbond toch voor?”

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er na het interview een gesprek heeft plaatsgevonden met LSVb-vicevoorzitter Carline van Breugel, al vindt hij ‘op het matje roepen’ geen goede omschrijving. Waarom Hulzebos er niet bij was, weet hij niet.

Stokpaardje

Ook tegen de maatschappelijke diensttijd, een stokpaardje van ChristenUnie en CDA, mocht ze niet te hard tekeergaan van haar collega-bestuurders. “We moesten de coalitie te vriend houden, was het argument.”

Op maandag 10 september escaleerde de situatie. Hulzebos’ voorstel om samen met een mediator tot een oplossing te komen zou door de rest van het bestuur zijn verworpen. Die stelde haar voor de keus: vrijwillig opstappen of worden afgezet. Ze kreeg tot die dinsdagmiddag 12 uur bedenktijd, maar is pas vandaag opgestapt.

Aan mediation zijn ze alsnog begonnen, maar met weinig succes. Het conflict woedt nog steeds voort. “Het bestuur heeft beloofd mijn afspraken af te zeggen, maar dit vervolgens niet gedaan”, zegt Hulzebos. “Doordat mensen mij niet konden bereiken en ik geen toegang had tot mijn agenda, ben ik in naam en persoon beschadigd. Hoe het bestuur mij behandeld heeft, getuigt van geen enkel respect.”

Ingewikkelder

Lidbonden zijn door de rest van het bestuur op de hoogte gehouden. “Het ligt ingewikkelder dan alleen een richtingenstrijd”, zegt een van hen, maar verder willen de lidbonden weinig zeggen. Ze verwijzen naar de LSVb.

Maar vicevoorzitter Carline van Breugel wil, ondanks herhaalde verzoeken, nog niets over de kwestie zeggen, al was het maar omdat er nog steeds een mediation-traject loopt. “We willen professioneel blijven.”

Woensdag is er een spoedvergadering met de lidbonden en pas daarna kan Van Breugel reageren. Hulzebos heeft de bonden intussen een brief geschreven waarin ze haar kant van de zaak toelicht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.