Zo’n honderdvijftig medewerkers kwamen dinsdag af op een bijeenkomst van de vakbonden om te praten over acties. Maandag om 12 uur loopt namelijk een ultimatum af dat de bonden aan het college van bestuur hebben gesteld.
De belangrijkste eis in het ultimatum is dat er geen mensen worden ontslagen als gevolg van de geplande reorganisaties. “We willen resultaten zien en praten met het bestuur heeft momenteel geen zin meer”, hield Abvakabo-bestuurder Gijsbert Boggia de aanwezigen voor. Dat waren vooral verontruste VU’ers en leden van de ondernemingsraad. Boggia legde samen met zijn CNV collega Bart Schnoor de regels bij acties uit. Staken mag, als dat van te voren is aangekondigd en proportioneel is ten opzichte van de gestelde eisen. Vandaar het ultimatum aan het bestuur. Als niet op de vakbondseisen wordt ingegaan zijn acties aan de VU na maandag 12 uur legitiem.
Maar de bondsbestuurders drukten de mensen op het hart niet op eigen houtje uiting aan hun woede te geven, maar alleen in vakbondsverband te opereren. “De vakbonden zijn verzekerd tegen eventuele schade die door acties worden aangericht en wij hebben juristen in dienst die weten wat wel kan en wat niet. En bovendien mag de werkgever geen sancties treffen tegen werknemers vanwege deelname aan vakbondsactiviteiten.”
Maandag zullen ongetwijfeld nog geen massale stakingen aan de universiteit uitbreken. “Je moet acties opbouwen en niet gelijk al je kruit verschieten”, doceerde Boggia, die uitlegde dat acties vooral zichtbaar en irritant moeten zijn. Wat dat betreft is het jammer dat er woensdag 12 september verkiezingen zijn, want daardoor zullen de media niet veel aandacht hebben voor wat onrust aan de VU, denkt hij.
Hoe groot die onrust gaat worden is nog de vraag. Donderdagmiddag gaan potentiële actievoerders plannen smeden. Wat verontruste VU’er van het eerste uur Matthias van Rossum betreft gaat het in ieder geval hard tegen hard. “We moeten geen genoegen nemen met compromissen zodat we ergens in het midden uitkomen, maar doorgaan tot we gewonnen hebben.”
Vakbondsman Boggia pleitte wel voor enig realisme. “Je kunt niet staken tegen verkeerde beelden over de maatschappij die de bestuurders zouden hebben.”
De eerste acties zijn al aangekondigd. Docenten zijn opgeroepen op al hun powerpoints het logo van de verontruste VU’ers te zetten. Ook is er een site in de lucht http://verontrust.wordpress.com/ waarop allerlei berichten uit de media over de onrust aan de VU staan te lezen en er is een internationale petitie gestart.