Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bloot zit in de lucht

Advalvas is niet de enige die aandacht aan bloot besteedt: een boek, een tentoonstelling én een tijdschrift gaan erover.

Van niets om het lijf naar strak in het pak

Van VU-alumnus Mineke Schipper verscheen recentelijk het boek Bloot of bedekt. Van niets om het lijf naar strak in het pak. Zij is hoogleraar interculturele literatuurwetenschap en beschrijft de geschiedenis van onze blote of bedekte zichtbaarheid. 

Kledingvoorschriften

Een recensent in Vrij Nederland licht de kledingvoorschriften uit haar boek: ‘Overal zijn kledingvoorschriften bedacht, vooral voor vrouwen: in het oude Japan was de achterkant van een onbedekte vrouwennek schaamteloos, in de Victoriaanse tijd moest een Europese vrouwenhiel onzichtbaar zijn en in het Midden-Oosten bleken vrouwenvoeten meestal minder opwindend dan vrouwenharen. Wie blote borsten of armen gewend is, kijkt er niet van op, maar wie zelf bedekt rondloopt vindt ze schokkend. Culturen en religies met eigen regels om weerbarstig bloot in toom houden, worden vandaag met verwarrend andere opvattingen geconfronteerd – van protest tegen bloot tot bloot als protest.’

Begonnen aan de VU

Schipper studeerde Frans en filosofie aan de Vrije Universiteit en literatuurwetenschap in Utrecht (cum laude). Ze begon haar carrière in Afrika. Na terugkeer in Nederland promoveerde ze in 1973 op een proefschrift over beelden van Europeanen in Afrikaanse romans. Zij bleef zich verdiepen in literatuur uit verschillende culturen, eerst aan de VU, waar ze in 1988 de eerste hoogleraar interculturele literatuurwetenschap in Nederland werd. In 1993 bood de Universiteit Leiden haar de eerste Leidse leerstoel aan op hetzelfde vakgebied.

Modefotografie

Ook is er tot 13 september de tentoonstelling Alles behalve kleren in Museum Arnhem. Daar zie je de hoogtepunten van de geschiedenis van de modefotografie in Nederland. Met nogal wat bloot, onder meer de porno-chic van Matthias Vriens in de jaren negentig en werk van de fotografen Freudenthal/Verhagen.

Kamperen in je nakie             

En de LINDA.meiden 09 presenteert deze maand drie stelletjes die van kamperen houden. Maar niet zomaar kamperen, nee: kamperen in je nakie.
Lisa en Guido vertellen daarin, net zoals de studenten in het naturistenhuis in Advalvas nr 20, onder meer over het wegvallen van sociale verschillen: Volgens Lisa (21) is naakt zwemmen en zonnen het allerfijnste wat er bestaat. ‘Niemand probeert zich mooier voor te doen dan hij is. Zo van: dit ben ik, deal er maar mee’, vertelt ze. Lisa’s vriend Guido (25) vindt kleren een statusding: ‘Op een naturistencamping zie je het verschil niet tussen een stratenmaker of bankier.’

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.