Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-topsporter Esmee Visser, die twee weken geleden Europees kampioen werd

Bindend studieadvies minder bindend voor topsporters

Minister Van Engelshoven wil het makkelijker maken om een studie met topsport te combineren: ze past de regels van het bindend studieadvies aan. Veel universiteiten en hogescholen liepen daar al op vooruit.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er meer ruimte komt voor topsporters in het hoger onderwijs. “Die koppeling kan pittig zijn, omdat sportkalenders niet altijd te rijmen zijn met lesroosters”, staat in een nieuwsbericht dat het ministerie heeft rondgestuurd.

Officieel kunnen universiteiten en hogescholen nu geen uitzondering maken voor topsporters in hun regelingen voor het bindend studieadvies. Dat kan eigenlijk alleen voor zwangere, zielige en zieke studenten, en voor studenten die bestuurswerk doen.

Studeren = topsport

Sommige onderwijsinstellingen wisten dat misschien niet en hielden allang rekening met topsporters. Een kleine zoektocht op internet leidt naar de Universiteit Twente, de UvA en HvA, Windesheim, Universiteit Utrecht en de TU Delft. Ook de VU gaat coulant met topsporters om.

De regels volgen dus de praktijk. Minister Van Engelshoven haalt de ‘horden’ nu officieel weg. “Als onderwijsminister vind ik studeren uiteraard al topsport”, zegt ze. “Een studie koppelen met een topsportcarrière is natuurlijk helemaal een prestatie.”

Overigens hoeven universiteiten en hogescholen geen uitzondering te maken voor topsporters. Maar de onderwijsinstellingen die dat graag willen doen, hebben nu officieel toestemming van de minister.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.