Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bas Heijne is de nieuwe Vrije Schrijver

Rector Vinod Subramaniam maakte gisteravond de opvolger van Ernest van der Kwast bekend: Bas Heijne, een journalistiek en literair zwaargewicht.

Dit gebeurde aan het eind van de Abraham Kuyper-lezing in de Westerkerk, waarmee Van der Kwast zijn jaar als Vrije Schrijver aan de VU afrondde.

Per 1 mei is Heijne aan zet. Op 18 mei ontvangt hij de P.C. Hooftprijs, die is toegekend voor zijn beschouwend proza. De jury roemt hem als ‘een schrijver met een bijzonder positie als columnist en essayist. […] Zijn werk geef een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […] Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.’ Dit belooft wat voor zijn jaar als VU-schrijver.

‘Een waanzinnig gaaf land’

Vorig jaar verschenen diverse essaybundels van zijn hand: Een waanzinnig gaaf land, Onbehagen – nieuw licht op de beschaafde mens, Mens of onmens – humanisme in de 21ste eeuw en dit jaar verscheen: Staat van Nederland, een pleidooi. Hij vertaalde ook werk van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. Sinds 1991 werkt Heijne als essayist voor NRC Handelsblad, en sinds 2001 schrijft hij elke week een column voor dit dagblad. Lees deze recente over homohypocrisie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.