Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Barbara Vis wordt hoogleraar Politieke besluitvorming

De gedragseconomie leert ons dat mensen voorzichtiger worden als ze op winst staan, en meer bereid tot risico als ze aan het verliezen zijn. Politicologe Barbara Vis, die sinds 1 januari hoogleraar Politieke besluitvorming is, past die theorie toe op de politiek.

Impopulaire beslissingen

Vis onderzoekt de vraag waarom sommige politici, politieke partijen en regeringen impopulaire beslissingen nemen en andere niet. Daarbij gebruikt ze inzichten uit de gedragseconomie, in het bijzonder de prospecttheorie.

Vrouwenbelangen aan de VU

Ze toetst deze theorie in drie politieke situaties: het gedrag van politieke partijen, hervormingen van de verzorgingsstaat en militaire interventies. De afgelopen drie jaar toonde ze in haar Veni-project al aan dat de prospecttheorie nuttige handvatten biedt om te duiden hoe regeringen omgaan met de risico’s van welvaartsstaathervormingen.

Vis’ benoeming is er één in het kader van de Fenna Diemer Lindeboomleerstoelen, die in 2005 in het leven zijn geroepen om het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de VU te vergroten. Ze zijn vernoemd naar de in 2004 overleden dr. Fenna Diemer-Lindeboom, die een voorvechtster was van vrouwenbelangen aan de VU. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.