De gedragseconomie leert ons dat mensen voorzichtiger worden als ze op winst staan, en meer bereid tot risico als ze aan het verliezen zijn. Politicologe Barbara Vis, die sinds 1 januari hoogleraar Politieke besluitvorming is, past die theorie toe op de politiek.
Impopulaire beslissingen
Vis onderzoekt de vraag waarom sommige politici, politieke partijen en regeringen impopulaire beslissingen nemen en andere niet. Daarbij gebruikt ze inzichten uit de gedragseconomie, in het bijzonder de prospecttheorie.
Vrouwenbelangen aan de VU
Ze toetst deze theorie in drie politieke situaties: het gedrag van politieke partijen, hervormingen van de verzorgingsstaat en militaire interventies. De afgelopen drie jaar toonde ze in haar Veni-project al aan dat de prospecttheorie nuttige handvatten biedt om te duiden hoe regeringen omgaan met de risico’s van welvaartsstaathervormingen.
Vis’ benoeming is er één in het kader van de Fenna Diemer Lindeboomleerstoelen, die in 2005 in het leven zijn geroepen om het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de VU te vergroten. Ze zijn vernoemd naar de in 2004 overleden dr. Fenna Diemer-Lindeboom, die een voorvechtster was van vrouwenbelangen aan de VU.