Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Campus
& Cultuur

Stefan Titus (l), Rutger Selier (r), met andere student-assistenten en medewerkers van Uni-Life tijdens de lancering

App Uni-Life brengt studenten bij elkaar

De VU heeft zich aangesloten bij Uni-Life. Op deze app kunnen studenten evenementen en sociale activiteiten posten om zo met elkaar in contact te komen.

“Aan zoiets was echt behoefte”, zegt Stefan Titus, verantwoordelijk voor ‘De Sociale Campus’, een van de ambities uit de VU Strategie 2025–2025. “Veel studenten zitten door de coronacrisis in een sociaal isolement. De Uni-Life-app biedt daar een laagdrempelige uitkomst voor. Het kan zoiets kleins zijn als een oproep voor een tennispartner.”

Uni-Life werd twee jaar geleden ontwikkeld door oud-studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en inmiddels sluiten steeds meer onderwijsinstellingen zich erbij aan. De app past volgens Titus goed bij het plan van het college van bestuur om de campus een betere ontmoetingsplaats te laten zijn voor studenten en medewerkers. Nu is die ontmoetingsplaats vooral nog online; de geposte evenementen vinden veelal plaats op Zoom.

Op zoek naar een bandlid

Gebruikers van de app maken een profiel aan met hun VU-mail, en kunnen dan aangeven wat hun interesses zijn om posts te filteren: denk aan kunst, sport, uitgaansleven en persoonlijke ontwikkeling. Studie- of studentenverenigingen kunnen evenementen als pubquizzen, lezingen of workshops aankondigen, individuele studenten kunnen er oproepjes plaatsen. Zo is iemand op zoek naar bandleden en gebruikers kunnen communities aanmaken.

Er zijn op het moment van schrijven communities voor gamers, ‘latinx’-studenten [een non-binaire verwijzing naar Latijns-Amerikaanse studenten, zodat je geen Latino of Latina hoeft te zeggen, red.] en liefhebbers van avontuur. In zo’n community kunnen gebruikers op den duur ook met elkaar chatten – die functie moet nog ontwikkeld worden – en activiteiten vinden die aansluiten bij hun interesse. Student-assistent van Uni-Life Rutger Selier: “De VU wilde de app snel uitrollen, dus enkele features komen later nog. De app blijft continu in ontwikkeling.”

Geen Project X-feesten

In principe kan iedereen zo’n community aanmaken, zegt Selier. De beheerders van de app kijken dan wel eerst of die community iets te bieden heeft en voorkomt dat er meerdere communities voor dezelfde doelgroep komen, maar verder wordt er vanuit de VU weinig ingegrepen door de app-beheerders. Projectmanager Titus: “De screening is beperkt, we willen studenten zoveel mogelijk de vrijheid geven. Maar het is wel onderwerp van discussie. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat er bijvoorbeeld een oproep voor een Project X-feest in het hoofdgebouw op de app wordt geplaatst, zou dat een probleem kunnen zijn.”

De app-beheerders onderzoeken de mogelijkheid om een Dit is niet oké-knop aan de app toe te voegen, zodat ze ongewenst gedrag en content kunnen rapporteren. Titus: “Sociale veiligheid is belangrijk – ook online. Er is een spanningsveld tussen vrijheid van meningsuiting en het niet kwetsen van anderen.” De ervaring bij andere universiteiten leert volgens Titus dat zulk ingrijpen niet nodig is. “Studenten zijn weldenkende mensen die prima aanvoelen waar die grens ligt.”

‘Studenten weten zelf het beste wat andere studenten leuk vinden of nodig hebben’

Sinds de lancering van Uni-Life op de VU, begin mei, heeft de app zo’n 900 gebruikers. Vooralsnog is het aan de studenten om de app te vullen met content, de VU plaatst er geen eigen evenementen op. Titus: “Dat komt misschien later, maar we willen nu aan studenten de ruimte bieden om er iets van te maken.” “Zij weten zelf ook het beste wat andere studenten leuk vinden of nodig hebben”, zegt Selier.

Hoewel Uni-Life volgens Titus en Selier vooral fungeert om connectie te zoeken tijdens de lockdown, denken ze dat de app ook juist vanaf september – wanneer er naar verwachting meer verkeer op de campus is – een impuls zal krijgen. Selier: “Studeren is meer dan alleen colleges volgen.” Titus: “Als je om drie uur uit je hoorcollege komt, kun je door de app bladeren en meteen zien wat er verder allemaal op de campus te doen is. Dat gaat zeker ook postcorona van toegevoegde waarde zijn.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.