Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Anatolia overweegt VU-campus te verlaten

UPDATE: Reactie Studentenzaken onderaan dit bericht toegevoegd.

De verhuizing van studenten- en studieverenigingen naar flexplekken in het hoofdgebouw wekt woede bij studentenvereniging Anatolia. De naar eigen zeggen ‘grootste multiculturele studentenvereniging van de VU’ dreigt nu de campus te verlaten.

Zonder vaste plek verliest Anatolia veel van zijn waarde, zegt secretaris Büsra Yildiz: “Onze huidige kamer is dagelijks overvol. Het is echt een ontmoetingsplek waar leden elkaar leren kennen en niet-leden met ons in contact komen. Het is jammer dat de we nu op deze manier worden benadeeld.”

Dan maar naar Amsterdam West

Nu lijkt de kamer van Anatolia, met een glazen salontafel en een leren bank, nog op een gezellige woonkamer in een studentenflat. Maar er mag straks niets mee worden verhuisd. Yldiz: “Onze pc’s, boeken en telefoons, daar is straks geen ruimte meer voor.” Reden genoeg voor Anatolia om zijn heil ergens anders te zoeken. “Zonder een vaste plek stoten we de studenten met wie we graag in contact komen juist af. We willen dus hoe dan ook een vaste kamer regelen. Als dat niet op de VU-campus kan, moet het maar daarbuiten. We hebben inmiddels contact gehad met stadsdeel West. Misschien dat we daar dan maar moeten gaan zitten.”

Gezelligheid verdwijnt

Dat de zogeheten kleinere studentenverenigingen zoals Anatolia en MashriQ ruimte moeten gaan delen en de SRVU en de Studentenraad juist grote, vaste plekken krijgen toegewezen, wekt bevreemding bij Anatolia. “Voor de SRVU is het allemaal niet zo erg dat ze nu moeten gaan flexwerken. Bij hun zijn het enkel bestuursleden die overdag aanwezig zijn. Bij ons lopen de leden echt in en uit. Met het nieuwe model ontneem je veel multiculturele studenten de gezelligheidsfunctie die onze vereniging nu heeft.”

Eind november moeten Anatolia en de andere verenigingen het W&N gebouw verlaten. Yildiz: “Als onze vaste werkplek zich niet langer op de campus bevindt, zou dat een groot verlies voor de VU zijn. Ik denk dat als de VU er achteraan gaat er best ergens een ruimte voor ons te vinden is. We hoeven echt geen grote plek. We zitten nu ook in een kleine kamer waar we erg tevreden mee zijn.”

Reactie dienst Studentenzaken

Erna Klein Ikkink, directeur  Studentenzaken, laat weten het erg belangrijk te vinden dat er een gezellige plek voor de studenten komt. Ze zegt eerder een gesprek met het bestuur van Anatolia te hebben gehad. “Toen hebben we besloten een vervolgafspraak te maken om te kijken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen. Die afspraak zou op initiatief van Anatolia worden geregeld. Sindsdien heeft Anatolia niets van zich laten horen.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.