Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Amsterdamse kennistoepassing samengebracht in één centrum

Het Technology Transfer Office van de Vrije Universiteit is vandaag samengegaan met dat van VUmc, Universiteit van Amsterdam, AMC en Hogeschool van Amsterdam. Het nieuwe expertisecentrum heet Innovation Exchange Amsterdam.

Net als de oude TTO’s begeleidt het nieuwe expertisecentrum wetenschappers met de toepassing van hun wetenschappelijk onderzoek. Het helpt onderzoekers bijvoorbeeld een bedrijf op te richten of met het aanvragen van een patent.

Kieskompas

De bekendste spin-off van VU-onderzoek is het bedrijf van politicoloog André Krouwel, Kieskompas. Daarmee kunnen mensen ten tijde van verkiezingen aan de hand van vragen bepalen welke politieke partij het dichtst bij hun standpunten komt.

De fusie van de TTO’s is in gang gezet nadat de Organisatie voor Europese Samenwerking in een rapport concludeerde dat de regio Amsterdam veel meer kon maken van de toepassing van wetenschappelijke kennis. Samenwerking was dan wel gewenst.

Door de schaalvergroting denkt men onderzoekers beter te kunnen begeleiden. “We maken in het nieuwe expertisecentrum veel beter gebruik van de expertise en kennis van de business developers, die de wetenschappers ondersteunen”, zegt Caroline Kleine Staarman, communicatieadviseur van het TTO aan de VU. “Ze kunnen zich straks beter specialiseren en ook sneller kruisverbanden leggen tussen de instellingen.”

Ook alfa en gamma

De VU brengt in het Innovation Exchange Amsterdam specifieke kennis mee over de valorisatie van alfa- en gammawetenschap. Een speciale werkgroep van de TTO heeft zich daar de afgelopen jaren mee bezig gehouden. Die bracht in kaart welke samenwerkingen er zijn tussen alfa- en gammawetenschappers en de samenleving en bedrijven, en daarvan bleek op grote schaal sprake.

Bij veel andere universiteiten ligt de nadruk meer op de zogenaamde valorisatie van bètamedisch onderzoek. In navolging van de VU gaat nu ook de UvA meer met de alfa’s en gamma’s aan de slag.

De fusie heeft geen gevolgen voor de aanstelling van de medewerkers van TTO VU. Ze blijven voorlopig ook nog in het W&N-gebouw zitten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.