Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 november 2024

Campus
& Cultuur

‘Amsterdam moet vooral niet gaan bezuinigen’

In de livecast ‘Stad in Spagaat: De coronafactuur’ gaat het VU Institute for Societal Resilience in debat met ondernemers en deskundigen. Hoe overleeft de Amsterdamse economie deze crisis?

Tegen een zwart-witprojectie van een uitgestorven Rembrandtplein in een even leeg Pakhuis de Zwijger spreekt moderator Natasja van den Berg de thuiszittende kijker toe. “Velen van u – die nu kijken – zullen onzeker zijn. Daar gaan we het vanavond over hebben.”

Livecast: Stad in Spagaat
Het VU Institute for Societal Resilience organiseert samen met Pakhuis de Zwijger de serie Stad in Spagaat. In de vijfdelige livecast bespreken verschillende deskundigen de effecten van de coronacrisis voor de stad. In dit vierde deel zoeken deelnemers naar manieren om de Amsterdamse economie weerbaar te maken.

Dat doet ze in eerste instantie door Henri de Groot aan het woord te laten, bijzonder hoogleraar regionaal economische dynamiek aan de VU. Vanuit een geïmproviseerd thuiskantoortje poneert hij in staccatostijl enkele stellingen die de basis zullen vormen voor dit gesprek. Het koord van zijn oortjes, dat net iets te strak gespannen is tussen zijn zitpositie en de audio-input, danst even staccato mee op zijn verhaal.

Volgens De Groot heeft de crisis van 2008 ons geleerd dat we hoe dan ook niet mogen bezuinigen op flexibilisering van de arbeidsmarkt, verduurzaming, bouw en infrastructuur. Alleen dan kan de stad haar ‘robuustheid’ bewaren, een term die nog vaker valt vanavond.

Lezing zonder powerpoint

Steeds refererend aan de punten waarmee De Groot het gesprek opende, betreden wethouder Financiën en Economische Zaken bij Gemeente Amsterdam Victor Everhardt, directeur van ondernemersorganisatie ORAM Kees Noorman en directeur van congrescentrum RAI Paul Riemens afwisselend het podium.

Het gesprek gaat van de toekomstige rol van toerisme in Amsterdam en analyses over topdown- en bottomupstrategieën in de samenleving naar het belang van solidariteit en samenwerking onder ondernemers. Hier en daar gaat het op een lezing lijken, maar dan eentje zonder powerpoint.

Het wordt pas persoonlijk wanneer moderator Van den Berg één voor één de genodigde ondernemers oproept. Ze melden zich via Zoom vanaf de plek waar ze nu liever niet zouden zitten: thuis. Zo was Frederique Fabels net begonnen als communitymanager bij Amsterdam Made, een platform voor ruim 150 Amsterdamse maakbedrijven.

“Op dit moment ben ik vooral bezig met: hoe kan ik overleven?” Sinds de coronacrisis ziet ze wel een kleine opleving in het aantal lokale producten dat wordt gekocht onder het mom van support your locals – een van de weinige positieve geluiden in deze livecast.

Emotionele oproep

De volgende getroffen ondernemer is Rahma el Mouden, oprichter en eigenaar van MAS Dienstverleners. Ze doet een emotioneel beroep op de overheid. Volgens haar besteden we nog te weinig aandacht aan de pijn die ondernemers elke dag hebben. “Zestig procent van mijn medewerkers zit thuis. Ik word bijna dagelijks door huilende mensen opgebeld.”

‘Ik word bijna dagelijks door huilende mensen opgebeld’

El Mouden gebruikt haar zendtijd om Rutte te bedanken voor het zoeken naar een vaccin, maar wil graag weten waarom we het niet aan creatieve ondernemers zelf overlaten om te kijken hoe ze uit deze financiële malaise komen.

Moderator Van den Berg vat het emotionele relaas samen door zich weer tot de wethouder te keren: “Dit was wat jij bedoelde met een bottumup-structuur toch?”

Wanneer tot slot VU-hoogleraar De Groot nog reageert op alles wat voorbijkwam afgelopen uur, wordt hij vrij snel afgekapt. Hij krijgt net de tijd om te zeggen dat de robuustheid van de economie te lijden heeft onder het huidige dilemma tussen veiligheid en vrijheid. Een concreet advies of positieve noot blijft helaas uit.

De moderator moet er een punt achter zetten. “We gaan over 10 seconden live bij AT5”. Ze bedankt de kijkers en ziet hen graag volgende week. In de opname is nog net een opgelucht gezucht te horen wanneer ze op tijd afsluiten. Eerst live gaan, dan de stad redden.

Deze aflevering is terug te kijken op de site van Pakhuis de Zwijger. Morgenavond om 20.30 uur is daar ook het laatste deel te zien. In ‘Stad in Spagaat: Eigen schuld?’ bespreken de gasten de aanpak van individuele schulden na de crisis.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.