Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Campus
& Cultuur

Actiearchief is weer teruggevonden

Studentenbond SRVU is dringend op zoek naar een student die hun zes boodschappenwagentjes vol papieren wil archiveren.

Het archief van de studentenbond, die sinds 1947 bestaat, was de afgelopen vijf jaar een beetje kwijt. “Niemand wist waar de archiefkast ook alweer stond”, zegt vicevoorzitter Sophia Salem. Tijdens een algemene ledenvergadering loste een oud-bestuurslid het mysterie op. “In het W&N-gebouw bleek een grote inbouwkast te zijn met een heleboel papieren.”

Foetsie

De kast ging niet zomaar open, ook de sleutel van de kast was foetsie. Maar nu die boven water is, moet er iets met de papieren gebeuren. Het gaat om historisch materiaal van meer dan twintig jaar oud, dat waarschijnlijk de woeste protestperiode van de studentenbond uit de jaren zestig, zeventig en tachtig omvat. Naast dossiers gaat het ook om actiemateriaal en posters.

Het historisch documentatiecentrum van de VU wil de berg graag hebben. Maar dan moet iemand eerst een schifting maken en omschrijvingen. Dat is een flinke klus, waar niemand van de SRVU voor opgeleid is. Vandaar dat ze hopen dat een student hier een mooi scriptieonderwerp in ziet of dat een geïnteresseerde het vrijwillig wil doen. Beloning: een gratis SRVU-lidmaatschap.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.