Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

In actie voor verkiezingen

Deze week zijn er de jaarlijkse verkiezingen voor de universitaire en facultaire studentenraden.

De twee studentenpartijen Vuso en SRVU halen van alles uit de kast om zo veel mogelijk stemmen te trekken. Maar hun gezamenlijke doel is vooral een hogere opkomst te halen dan de schamele tien procent van vorig jaar.

Volgens Vuso-aanvoerder Yussef Al Tamimi weten veel studenten eenvoudig weg niet wat de studentenraden doen. “Als ik ze aanspreek vragen ze vooral ‘verkiezingen voor wat?’. Na uitleg wat de studentenraden doen zijn ze vaak best bereid even te stemmen, want dat kan heel makkelijk via internet.” Volgens hem maakt het studenten niet zo veel uit of je van de Vuso of van de SRVU bent. “Ze stemmen op de persoon die het sympathiekst overkomt.” De Vuso probeerde vandaag onder meer stemmen te winnen door opvallend flesjes water uit te delen.

De SRVU verlootte tussen de middag zelfs een fiets om de aandacht te trekken en had inspiratrice Gerry ingehuurd. Lijsttrekker Batsheba White ging zelf ook flyeren om stemmen binnen te halen. ”Studenten hebben best sympathie voor medezeggenschap. Maar inderdaad weten ze niet goed wat de verschillen zijn tussen de  kandidaten. De SRVU vindt belangrijk dat iedereen kan studeren ondanks sociaal economische afkomst. Dus geen verslechtering van de studiefinanciering en geen hogere collegegelden.” Ze merkt dat studenten vaak een excuus zoeken om niet te hoeven kiezen. “Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ik ben al bijna afgestudeerd. Of: ik ga stage lopen in het buitenland. We hopen dat er een betere opkomst is dan vorig jaar. Daarom werken we als partijen ook samen tijdens de verkiezingen.”

Studenten kunnen nog tot donderdagavond 25 april 23.59 uur stemmen. De uitslag wordt vrijdag 26 april om 13 uur bekendgemaakt in het studentendok (begane grond, hoofdgebouw).  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.