Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

Actie op de VU tegen verzakelijking

Het was allemaal nogal lastminute georganiseerd, maar ze staan er toch: de studenten van De Nieuwe Universiteit met een groot spandoek in de hal. De bewaking komt een kijkje nemen en besluit om ze met rust te laten.

“Wat willen jullie dan?” vraagt een student aan actievoerder Jinne ter Weele. “Meer inspraak.”

“Waarover?”

“Onder meer over de verdeling van het geld.”

“Waar gaat dat geld nu naartoe dan?”

“Naar dure bouwprojecten. Het hoofdgebouw wordt voor miljoenen verbouwd, terwijl er op mijn faculteit (Letteren, WV) heel erg bezuinigd moest worden. En de studenten en medewerkers die het direct aangaat, hebben daar nooit iets over te zeggen gehad.”

Langzaam laat het groepje studenten zich overtuigen. Ze willen zelfs wel iets schrijven op de whiteboards die de actievoerders hebben meegenomen voor klachten en ideeën. ‘Gemakzucht als uitvlucht’, wordt hun tekst. “Niet briljant”, vinden ze zelf, maar Ter Weele is er tevreden mee. Ze zet iedereen die iets opschrijft voor het grote gele spandoek op de foto.

Ook campusdichter Charley Ranzijn is aanwezig. “Ik liep toevallig langs, maar dacht hier wil ik bij zijn. Hij trekt meteen het koekiemonsterpak aan dat de organisatoren hebben meegenomen. Peter Bruning (student-reporter van Advalvas) heeft ondertussen zijn tekst op de whiteboard gezet.

Bewustzijn creëren, dat is het belangrijkste doel van deze actie, vertelt organisator en aardwetenschappenstudent Max Jansen. “Je hebt heel weinig nodig voor een actie zoals deze. Je moet het gewoon doen.”

Ter Weele, die Engels studeert aan de VU, heeft uit solidariteit meegedaan aan de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis aan de UvA. “De UvA-studenten verzetten zich tegen de dreigende verdwijning van een aantal kleine letterenstudies. Op de VU is hetzelfde gebeurd. Ik zit in het laatste jaar dat je nog Engels kon studeren, daarna kwamen er alleen maar brede studies met van alles een beetje. En ons is nooit iets verteld. Als ik het vooraf had geweten, was ik waarschijnlijk ergens anders gaan studeren. Het vertrouwen in het bestuur is nu wel weg, ja.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.