Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Paola Gori Giorgi speecht bij openening academisch jaar

Actie bij opening academisch jaar VU

Heel wat hoogleraren hadden bij de opening van het academische jaar aan de VU een rood vilten vierkantje op hun toga gespeld, ook de leden van het college van bestuur. Ze waren daartoe opgeroepen door de beweging WOinactie die meer geld wil voor de universiteiten.

In een open brief heeft WOinactie eisen aan de minister gesteld. Er moet minstens een miljard euro per jaar extra naar de universiteiten en de aangekondigde efficiëntie korting van 186 miljoen euro mag niet doorgaan.

Protest

Bij de borrel na afloop van de opening van het academisch jaar mocht hoogleraar scheikunde Paola Gori Giorgi namens de VU-afdeling WOinactie een toespraak houden en ze werd officieel aangekondigd door de voorzitter van het college van bestuur Mirjam van Praag. Wat aangeeft hoe eensgezind de universitaire gemeenschap om meer geld smeekt.

Het verhaal van Gori Giorgi is inmiddels vrij algemeen bekend. Steeds de eeuwwisseling is het aantal studenten met 68 procent gestegen, maar per student krijgen de universiteiten nu een kwart minder betaald. Ook op het onderzoeksbudget is flink bezuinigd. Een van de gevolgen is dat de werkdruk onder docenten enorm groot is. Werkweken van zestig, zeventig uur voor hoogleraren zijn geen uitzondering.

Tijdelijk

Daar staat tegenover dat er nauwelijks nieuwe docenten in vaste dienst worden genomen en promovendi na het afronden van hun proefschrift de universiteit moeten verlaten of met veel geluk een tijdelijke aanstelling als postdoc kunnen krijgen.

Na Prinsjesdag in de week van 22 september wil WOinactie verder demonstreren als niet aan hun wensen is voldaan. Het plan is in ieder geval om in de open lucht colleges te gaan geven. Het VU-bestuur heeft daar al toestemming voor gegeven.


Ook collegevoorzitter Mirjam van Praag en rector Vinod Subramaniam dragen het rode protestviltje

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.