Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Acht instellingen moeten declaraties uitleggen

Vier universiteiten en vier hogescholen moeten nadere uitleg geven over de declaraties van hun bestuurders. Daar heeft de Onderwijsinspectie om gevraagd.

De inspectie bevestigt een bericht van RTL Nieuws. Het was al wel bekend dat de Inspectie navraag zou doen over de declaraties, maar niet bij hoeveel hogescholen en universiteiten precies.

Peperdure bureaustoel

Eerder meldde RTL dat bestuurders van universiteiten en hogescholen soms vreemde declaraties vergoed kregen, zoals peperdure bureaustoelen en verre ritten in dienstauto’s. Dat leidde tot een snel onderzoek van de Onderwijsinspectie.

De conclusie was dat bestuurders netter moesten declareren, maar ook dat de regels niet duidelijk genoeg zijn. Laten universiteiten en hogescholen eerst eens goede afspraken over declaraties maken, was de gedachte van minister Bussemaker. Het had volgens haar weinig zin om tijd en geld te besteden aan diepgravend onderzoek met een ongewisse uitkomst.

Reglement niet nageleefd

Maar in sommige gevallen hadden accountants van instellingen al opgemerkt dat bestuurders hun eigen reglement niet hadden nageleefd. Het ging daarbij om vier universiteiten en vier of vijf hogescholen. Daar zou de Inspectie nog navraag naar doen.

En dat gebeurt nu dus bij acht niet nader genoemde instellingen. “Straks zal moeten blijken waar de opmerkingen van de accountants precies op gebaseerd zijn”, zegt een woordvoerder. “En daarna zou een vervolgonderzoek naar de besteding van overheidsgeld kunnen plaatsvinden.” Of het zover komt, is nog even afwachten.

Terugbetaald

De VU zit volgens de woordvoerder niet bij de ondervraagde instellingen. RTL Nieuws ontdekte vorig jaar wel onterechte declaraties van de oud-VU-rector Frank van der Duijn Schouten, maar die zijn al terugbetaald. De hotelovernachtingen die de rector ook declareerde, waren volgens de woordvoerder netjes binnen de regels.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.