Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Aantal vooraanmeldingen eerstejaars stijgt, ook aan de VU

Nederlandse hogescholen en universiteiten verwachten komend studiejaar meer nieuwe studenten. Ze hebben althans meer aanmeldingen dan vorig jaar, maakten ze zojuist bekend. Ook de VU lijkt weer in de lift te zitten.

Het ligt voor de hand dat er volgend studiejaar meer eerstejaars studenten zullen zijn dan nu. Afgelopen september kwamen er namelijk minder, mede doordat de basisbeurs is afgeschaft. De instroom lijkt zich nu enigszins te herstellen.

De universiteiten tellen ruim 73 duizend aanmeldingen: elf procent meer dan vorig jaar om deze tijd. Dat is vooral aan 28 procent meer buitenlandse aanmeldingen te danken. Onder Nederlanders is de groei slechts zes procent.

Buitenlandse aanmeldingen

Dat laatste percentage zien de hogescholen ook: zes procent groei van het aantal aanmeldingen. Maar die hbo-cijfers zijn minder precies. Er staat niet bij hoeveel buitenlandse aanmeldingen er zijn. Bovendien zitten er tussen de 143 duizend aanmeldingen veel hbo’ers die van opleiding wisselen en eigenlijk geen nieuwe studenten zijn.

Hoeveel eerstejaars daadwerkelijk aan de start zullen verschijnen, is afwachten. Studiekiezers kunnen zich alsnog afmelden, bijvoorbeeld als ze zakken voor hun examen of alsnog een tussenjaar nemen.

Sinds drie jaar moeten studiekiezers zich voor 1 mei aanmelden om mee te doen aan allerlei matchings- en studiekeuzeactiviteiten. Als ze te laat zijn, kunnen ze geweigerd worden.

Spectaculaire groei aan de VU

“Het zijn allemaal voorlopige cijfers, want het gaat om vooraanmeldingen”, waarschuwt Marjolijn de Witte van de afdeling Student- & Onderwijszaken, “maar het lijkt erop dat er VU-breed een stijging is van 7,6 procent. Vooral bij de bètaopleidingen is er een spctaculaire groei, een landelijke trend, mede omdat een aantal opleidingen de numerus fixus heeft afgeschaft.”

Zo is het aantal vooraanmeldingen bij Gezondheidswetenschappen gestegen van 67 naar 285 en bij Gezondheid & Leven van 160 naar 290. Ook bij Computer Science is het aantal aanmeldingen met meer dan honderd gestegen, van 197 naar 299. Business Analytics is gegroeid van 122 naar 172 aanmeldingen.

Engelstalige opleidingen

Die laatste twee zijn Engelstalige, internationale opleidingen, dus daar moeten de buitenlandse aanmelders nog worden geselecteerd.

De nieuwe opleiding PPE (Philosophy, Politics and Economics, lees er hier alles over), heeft 98 aanmelders, waar veel buitenlanders bij zijn, die moeten nog worden geselecteerd.

Buiten de bèta’s zijn de stijgingen minder opvallend, daar is Literatuur & Samenleving de sterkste stijger, van 23 naar 78 aanmeldingen.

Daarmee herstelt de VU zich enigszins ten opzichte van vorig jaar, toen ze een daling van maar liefst 13 procent van het aantal eerstejaar bachelors moest noteren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.