Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Aantal Syrische vluchtelingstudenten vervijfvoudigd

De VU is de Nederlandse universiteit met de meeste vluchtelingstudenten. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Vorig jaar telde de VU 63 vluchtelingstudenten. Alleen de Hogeschool van Amsterdam heeft er meer: 78.

Steeds meer vluchtelingen willen studeren. Voor 750 plekken meldden zich in 2014 ruim duizend studenten aan, van wie de helft afkomstig was uit Syrië. 

Syriërs grootste groep 

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF nam vorig jaar 288 Syriërs in zijn programma op – ruim vijf maal meer dan in 2013. Ze vormen daarmee de grootste groep nieuw aangenomen vluchtelingstudenten. 

Vluchtelingen die het UAF niet zelf kan begeleiden staan echter niet met lege handen. Als ze een verblijfsvergunning hebben kunnen ze via de Dienst Uitvoering Onderwijs geld lenen voor een cursus Nederlands, waarmee ze zich alvast kunnen voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs of het mbo.

Speciale taaltrajecten

In het verleden volgden velen een taalcursus onder hun niveau. Het UAF heeft daarom veel tijd en energie gestoken in het maken van afspraken met erkende instituten die speciale taaltrajecten aanbieden.   

Tien onderwijsinstellingen met de meeste vluchtelingstudenten 

Instelling

Aantal vluchtelingstudenten

Hogeschool van Amsterdam

78

Hogeschool Utrecht

63

Vrije Universiteit Amsterdam

63

Fontys Hogeschool

51

ROC Midden-Nederland

39

Haagse Hogeschool

35

Hogeschool Inholland

34

Hogeschool Rotterdam

33

Saxion Hogeschool

32

Hanzehogeschool

28

Bron: UAF-jaarverslag 2014

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.