Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 augustus 2024

Wetenschap
& Onderwijs

NWO getroffen door cyberaanval

Onderzoeksfinancier NWO is getroffen door een cyberaanval. De schade lijkt beperkt, maar uit voorzorg blijft het aanvraagsysteem van NWO voorlopig offline. De deadlines voor subsidieaanvragen blijven gewoon gelden, al gaat het nu per mail.

Ze noemden het eerst een storing, maar inmiddels ligt aanvraagsysteem ISAAC van NWO er al bijna een week uit. Nu maakt de onderzoeksfinancier melding van een cyberaanval. Het aanvraagsysteem blijft tot zeker komende maandag om veiligheidsredenen offline.

Er zijn “pogingen gedaan om binnen te komen”, zegt een woordvoerder van NWO, “maar die zijn mislukt.” Er lijkt geen schade te zijn aan de systemen van NWO en er zijn geen data ontvreemd.

Noodoplossing

Wetenschappers gebruiken ISAAC om bij NWO geld aan te vragen voor hun onderzoek. Deze dinsdagmiddag was er nog een deadline voor het Take off-programma. Daarmee ondersteunt NWO onderzoekers die hun vondst op de markt willen brengen. Als noodoplossing moeten ze hun aanvraag mailen.

“Het is heel vervelend voor wetenschappers dat het systeem niet werkt”, zegt de woordvoerder. “Op dit moment weten we nog niet wie hierachter zit of wat het motief is. Het kan zelfs zo zijn dat het geen gerichte aanval was.” Maandag 26 augustus zou ISAAC weer moeten werken.

In 2021 werd NWO platgelegd door een geslaagde hack. Destijds was ISAAC als enige niet getroffen. Toch werd het systeem toen, net als nu, om veiligheidsredenen offline gehaald.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.