Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 december 2024

Campus
& Cultuur

Universiteitshoogleraren, wat zijn dat eigenlijk?

Met de benoeming van hersen- en gedragdeskundige Jelle Jolles en voedingswetenschapper Jaap Seidell tot universiteitshoogleraar heeft de VU nu, met ruimtelijk econoom Peter Nijkamp meegerekend, drie universiteitshoogleraren. Mooi, maar wat is dat eigenlijk, een universiteitshoogleraar?

“Een universiteitshoogleraar krijgt meer tijd voor zijn onderzoek dan andere hoogleraren”, vertelt Maja Grcic van het Bureau Bestuurszaken. “Hij wordt bijvoorbeeld, zoveel als mogelijk, ontheven van zijn bestuurstaken aan de universiteit.”

Gezicht van de VU

Zo’n universiteitshoogleraar dient ook de belangen van de universiteit, legt Grcic uit. “Hij is een gezicht van de VU”.

In deze brochure (PDF) staat precies wat een universiteitshoogleraar allemaal kan en mag: zo krijgt hij een persoonsgebonden budget van 50.000 euro per jaar om zijn onkosten te betalen, want een universiteitshoogleraar gaat de boer op om de VU te vertegenwoordigen in de verste uithoeken van de wereld.

Soort schildknaap

Ook krijgt de universiteitshoogleraar een soort schildknaap, een personal University Research Fellow, een student die hem bijstaat bij onderwijs en onderzoek.

De faculteit van de betreffende hoogleraar en de centrale VU dragen elk de helft bij van de totale kosten van de aanstelling, in totaal zo’n twee ton per jaar, exclusief ondersteuning in de vorm van een secretariaat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.