Ze hebben nog spannende weken voor de boeg, maar de bestuurders van studentenorganisaties ISO en LSVb zijn alweer op zoek naar hun opvolgers. “Je kunt op jonge leeftijd al een verschil maken.”
De twee huidige voorzitters van de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg schoven de afgelopen maanden aan bij de minister, spraken met Kamerleden en protesteerden op het Malieveld tegen afschaffing van de basisbeurs. Een mooie tijd, zegt LSVb-voorzitter Tom Hoven: “Vooral omdat het heel leerzaam is. Ik heb de afgelopen maanden meer geleerd dan in mijn hele opleiding.”
Verschil maken
“Je kunt op jonge leeftijd al een verschil maken”, zegt hij. “Je hebt echt invloed op wat Kamerleden denken.” Voorzitter Sanne de Jager van het ISO beaamt dat. “We worden serieus genomen. Je komt zo uit de collegebanken en mag direct meepraten op het hoogste niveau.”
Notoire bankhangers hoeven niet te solliciteren, want een bestuursjaar vergt veel inzet. Toch al gauw zo’n zestig uur per week. “Hartstikke hard werken”, beaamt Hoven. “Maar je krijgt er veel voor terug.” Het is het dubbel en dwars waard, verzekert ook ISO-voorzitter Sanne de Jager. “Ik heb familie en vrienden echt nog wel gezien, je moet alles gewoon wat beter plannen.”
Vrijkomende miljoenen
In principe kan iedereen solliciteren, verzekeren beide voorzitters. Ervaring is een pre, maar geen voorwaarde. Wie bij het ISO solliciteert, mag maximaal twee jaar geleden afgestudeerd zijn. Volgens Hoven kent de LSVb die regel niet. “Al moet je wel affiniteit hebben met de doelgroep.”
De besturen van ISO en LSVb gaan zich volgend jaar vooral bezighouden met de besteding van de miljoenen die vrijkomen als de basisbeurs verdwijnt, verwachten Hoven en De Jager. Ook de prestatieafspraken tussen het ministerie en de onderwijsinstellingen worden een belangrijk thema.
Bestuurders van ISO en LSVb krijgen een beurs van ongeveer 1.600 euro per maand. Solliciteren bij het ISO kan tot 20 februari 2015. De termijn van de LSVb sluit op 5 februari.