Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

Aspirant-ondernemers bedenken creatieve oplossingen met Grit

Studenten die willen ruiken aan het ondernemerschap kunnen meedoen aan het Grit-project.  Zes teams gaan dan in een weekend proberen een oplossing te bedenken voor een probleem bij een bestaande organisatie.

Het project is een initiatief van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (Ace) en de Gerrit Rietveld Academie. Dit jaar vindt Grit voor de derde keer plaats in het weekend van 27 februari tot en met 1 maart.

Internationaal

“Het bijzondere is dat studenten van allerlei disciplines en afkomst samenwerken om een creatieve oplossing voor een echt bestaand probleem te bedenken”, legt coördinator Helen Couwenberg het idee achter het project uit.

Zo waren er vorig jaar deelnemers met elf verschillende nationaliteiten en een veelheid van disciplines. Binnen Ace werken de VU, UvA al samen met de Hogeschool van Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, maar met Grit doet ook de Gerrit Rietveld Academie mee.

“We hopen dat studenten van de kunstopleidingen een eigen creatieve inbreng hebben en met net een andere blik naar de problemen kijken dan bijvoorbeeld economen of juristen. Dat is de meerwaarde van dit samenwerkingsverband’’, aldus Couwenberg. Volgens haar hebben steeds meer ‘kunststudenten’ interesse in het ondernemerschap. Tenslotte moeten ze na hun afstuderen ook hun brood verdienen.

Intensief

Het project is heel intensief en kost zeker 48 uur inspanning. Vrijdagavond en het hele weekend volgen de studenten verschillende workshops zoals feedback geven en het presenteren van een pitch. Maar het gaat vooral om het bedenken van een creatieve, toepasbare oplossing. De teams worden bijgestaan coaches uit de praktijk.

Een van de vragen is hoe het project Stichting Museumstraat van verliesgevend naar winstmakend kan komen. Ook de Amsterdam Economic Board, Ernst & Young en Start Up Amsterdam komen met vragen. Maar wat de concrete opdrachten zijn wil Couwenberg nog niet verklappen. Dat krijgen de deelnemende studenten donderdagavond 19 februari te horen. In totaal is plek voor dertig deelnemers. Er zijn nog een paar plekken vrij en inschrijven kan nog tot vanavond 12 uur.

Geen geldprijs

De studenten strijden alleen om de eer. Er is geen geldprijs te winnen of studiepunten te verdienen. Maar volgens Couwenberg is het project erg leerzaam.

“Je kunt in een weekend tijd echt kennismaken met het ondernemerschap en wellicht kijken of een verdere opleiding bij Ace iets voor je is. En je bouwt natuurlijk gelijk een netwerk op, want allerlei mensen uit de praktijk werken mee aan het project. Wellicht hou je er een stage aan over of doe je zelfs een idee op om een eigen bedrijf te beginnen.’’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.