Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Minister ontvangt buitenlanders op Schiphol

Enkele tientallen buitenlandse studenten – en een paar Nederlandse – kwamen voor een ontbijt met minister Bussemaker naar Schiphol. Ze kregen een beurs uitgereikt en gingen samen op de foto.

De veertig studenten in het restaurant komen uit de hele wereld, bijvoorbeeld uit Ghana, Pakistan, de Verenigde Staten, Rusland en China. Ze zijn hooguit twee weken in Nederland en twee van hen zijn pas die morgen op het vliegveld geland.

Andere culturen

Minister Bussemaker heet hen allemaal van harte welkom (“Het is een spannend moment voor jullie, maar ook voor ons”) en overhandigt hen persoonlijk de allereerste beurzen van het nieuwe Holland Scholarship. Ze vindt het geweldig dat studenten uit allerlei landen hierheen komen voor onderwijs. De uitwisseling is goed voor henzelf, maar ook voor de opleidingen in Nederland, waar Nederlandse studenten leren omgaan met studenten uit andere culturen.

De aanwezige studenten hebben hun keuze bewust gemaakt. Een Pakistaan die bedrijfskunde gaat studeren aan Fontys Hogeschool zegt: “De premier kan hier op de fiets naar zijn werk, in welk land heb je dat nou? En het waren Nederlanders die het verhaal van Malala oppikten en haar wereldwijd bekend maakten.” Dat iedereen hier Engels spreekt vindt hij ook fijn: “Het is geen probleem om met mensen te praten, het is alsof ik nog in Pakistan ben.”

Goede reputatie 

Een andere student komt uit Taiwan voor een tweejarige onderzoeksmaster in de theologie aan de Vrije Universiteit. Hij werkte als pastor in Taiwan. “Waarom Nederland? Het christendom is niet zo groot in Taiwan, dus als ik wilde doorstuderen zou dat in het buitenland moeten. De VU heeft een goede reputatie. In veel landen worden theologische faculteiten samengevoegd met bijvoorbeeld filosofie en geschiedenis. Hier is het echt een zelfstandige opleiding. Dat ik hier terecht ben gekomen, via allerlei tussenstappen, voelt als goddelijke voorzienigheid.”

De meesten spreken Engels, maar een Russische studente kan zich ook al behoorlijk goed in het Nederlands redden. Ze moest op de universiteit twee talen erbij doen en dat werden Nederlands en Engels. Ze gaat een studie politicologie in Nijmegen volgen. Ligt politiek niet gevoelig door alle spanningen tussen het Westen en Rusland? “Ik analyseer het alleen. Het is in Rusland geen probleem om politicologie te studeren.”

Grote economie 

Maar ook Nederlandse studenten komen voor de beurs in aanmerking. Een Nederlandse business-student van NHL in Leeuwarden vliegt naar China voor de minor in zijn vierde jaar. “Het is zo’n grote economie. Als je later internationaal zaken gaat doen, is de kans gewoon heel groot dat je met China te maken krijgt.” Chinees spreekt hij nog niet. “Ik ga daar wel een beginnerscursus doen.” 

Per collegejaar zijn er precies 1.536 beurzen beschikbaar in het Holland Scholarship. Ze kunnen oplopen tot vijfduizend euro. De helft gaat naar Nederlandse studenten die buiten Europa willen studeren en de andere helft naar studenten van buiten Europa die hierheen willen komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.