Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

VVD vindt inspraak maar een slecht idee

De VVD heeft het nooit een goed idee gevonden om studenten en docenten het recht te geven om de begroting van hun instelling tegen te houden. Maar om het studievoorschot door de Kamer te krijgen stemde de partij er wel mee in.

“Instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting vind ik nog steeds geen goed idee”, zei VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg gisteren in de Tweede Kamer. Dat recht kregen studenten en docenten toen de basisbeurs vorig jaar werd afgeschaft.

Warm voorstander

“Ik val bijna van mijn stoel”, reageerde Paul van Meenen van D66. Zijn partij is warm voorstander van het instemmingsrecht en stelde dit als voorwaarde voor steun aan de wet die de basisbeurs afschafte. “Die wet is met veel pijn en moeite door beide Kamers aangenomen en nu blijkt dat een cruciaal element niet de steun heeft van de VVD.”

Duisenberg vindt zelf niet dat hij iets geks zei. “Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen om meer geld vrij te maken voor het onderwijs. Dat is een kwestie van geven en nemen, dat hoort erbij.”

Altijd ‘nee’

De VVD’er vreest dat ambitieuze plannen van hogescholen en universiteiten geen ruimte meer krijgen als studenten en docenten straks overal ‘nee’ op kunnen zeggen. “Bestuurders en raden van toezicht moeten hun werk gewoon kunnen doen. En als dat niet goed gebeurt, dan moeten ze daar aansprakelijk voor gesteld worden.”

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over een nieuwe wet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren. Alle partijen moesten er hard aan trekken om medestanders te vinden voor hun ideeën.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.