Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eén op zeven eerstejaars is buitenlander

Loop een willekeurige collegezaal binnen en de kans is groot dat er een Duitser, een Belg of een Chinees in de banken zit. Nooit eerder waren er zo veel internationale studenten in Nederland.

Bijna 75 duizend internationale studenten volgen hier een volledige bachelor- of masteropleiding, meldt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic vandaag. Bijna één op de zeven eerstejaars komt uit het buitenland (13,8 procent). In 2006 was dat maar één op de twaalf (8,4 procent).

Koploper is nog steeds de Universiteit Maastricht, met 54 procent internationale studenten: zesduizend in de bacheloropleidingen en nog eens 2.500 in de masters.

© HOP. Bronnen: EP-Nuffic, VSNU, Radboud Universiteit.

Cijfers over bachelors van de VU zijn niet precies bekend, maar zowel absoluut als relatief klein.

Ook elders is de internationale student allang geen uitzondering meer. Aan de universiteiten van Wageningen, Delft, Twente en Rotterdam komt één op de vijf uit het buitenland. En het worden er steeds meer.

Foldertjes uitdelen

Er zit vooral groei in de elf landen waar EP-Nuffic een zogeheten NESO-kantoor heeft, een soort ambassade voor het hoger onderwijs. “Goede promotie is heel belangrijk”, zegt directeur Freddy Weima. “We moeten niet alleen foldertjes uitdelen. Bij voorlichtingsdagen in het buitenland nemen we graag alumni mee die kunnen vertellen hoe het hier echt is.”

Wat hem betreft gaat Nederland meer investeren in de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs.  “Twee weken geleden was ik in Amerika. Daar doen we eigenlijk niets. Er is zelfs geen onderwijsattaché meer op het consulaat. Er studeren maar 650 Amerikanen in Nederland, terwijl een goede studie daar bijna niet meer te betalen is. Het aantal Britse studenten is verdrievoudigd sinds het collegegeld daar is verhoogd.”

Verreweg de meeste internationale studenten (meer dan 22 duizend) komen uit Duitsland, al zijn dat er minder dan voorheen. Ook China (4.342 studenten), België (2.668) en Italië (2.618) zijn goed vertegenwoordigd.

Intercultureel communiceren

“Als er alleen maar Duitsers zouden komen, zou het niet goed zijn”, zegt Weima. “Het gaat om de international classroom. Voor Nederlandse studenten biedt een internationale onderwijsgroep een intensievere leerervaring. Ze worden gedwongen om intercultureel te communiceren. En intussen hebben onderwijsinstellingen wel begrepen dat je niet zomaar studenten moet aantrekken, maar alleen getalenteerde internationale studenten. Die halen echt het niveau omhoog.”

Voor de cijferfanaten is de definitie van ‘internationale student’ interessant: dat is een student die uit het buitenland hierheen komt. Daar kunnen ook Nederlanders tussen zitten die in het buitenland zijn opgegroeid. Omgekeerd tellen Duitsers en Belgen die hier al jaren wonen niet mee in deze statistieken. De pakweg vijftienduizend uitwisselingsstudenten zijn niet meegeteld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.