Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 november 2024

Campus
& Cultuur

‘Dit gaat consequenties hebben voor De Verrekijker’

VU-voorlichter Wessel Agterhof wist niet wat ‘m overkwam, gisteravond. “Zit je na een dag werken in je eten te prikken, moet je je opeens gaan verdiepen in een vrouw waar je nog nooit van hebt gehoord. Als je dan leest dat ze in 1969 is veroordeeld voor de moord op twee Israëlische studenten, ja, hoe halen ze het bij de Verrekijker in hun botte hoofd om zo iemand naar de VU-campus te halen?”

De VU is “zeer ontstemd” over de bijeenkomst met de Palestijnse Rasmea Odeh, gisteravond in de Verrekijker, de ruimte in het Wis- & Natuurkundegebouw die sinds 2015 is gekraakt door activistische studenten. De Verrekijker is het enige dat nog herinnert aan De Nieuwe Universiteit VU, de beweging die begon met de bezetting van het Maagdenhuis door studenten en docenten van de UvA.

Er werden de laatste jaren vooral geitenwollensokkerige dingetjes gedaan, van yoga tot duurzaam koken, maar met de komst van Odeh mag de Verrekijker zich weer verheugen in de volle aandacht van de landelijke pers én het VU-bestuur, dat de kraakbeweging tot nog toe steeds had gedoogd.

Dat dit consequenties voor de Verrekijker gaat hebben, staat vast, aldus Agterhof. “Ik laat je nog wel weten wat er precies gaat gebeuren, daar is nu overleg over”, aldus Agterhof.

Ontiegelijk boos

Dat Odeh zich in de Verrekijker bevond, moest ook hij gisteravond uit de media vernemen. “We zijn er ontiegelijk boos over omdat de bijeenkomst in het geheim is gehouden en er allerlei gekke mensen op af kunnen komen. Daarom hebben we contact opgenomen met de politie. Er is gelukkig niks gebeurd, maar het had gevaar kunnen opleveren voor studenten én medewerkers. Ze hebben bij De Verrekijker alleen maar aan zichzelf gedacht.”

De VU wordt nu door allerlei mensen en media van beschuldigd ‘onderdak te bieden aan een terrorist’ en dergelijke. “Ik heb het allemaal gezien, het is veel te kort door de bocht’, aldus Agterhof.

Bomaanslag in Jeruzalem

Rasmea Odeh werd in 1970 door een Israelische militaire rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens haar betrokkenheid bij een bomaanslag in Jeruzalem, waarbij twee studenten omkwamen. Later werd ze als één van 78 Palestijnse gevangenen vrijgelaten in ruil voor een door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina gegijzelde Israelische militair. Odeh beweert onschuldig te zijn en dat haar bekentenis is afgedwongen na marteling en seksuele mishandeling.

Ze zou aanvankelijk spreken op een andere locatie in Amsterdam, werd daar geweigerd vanwege de ophef die inmiddels rond haar was ontstaan, en kwam gisteravond na een zwerftocht langs verschillende Amsterdamse locaties op de VU-campus terecht.

De Verrekijker is op dit moment gesloten. Het Openbaar Ministerie verklaart dat er op de bijeenkomst, waar rond de veertig mensen waren, geen strafbare uitingen zijn gedaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.