Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Twee keer verhuizen zou ramp voor proefdiercentrum zijn’

Bij de bouw van een nieuw proefdiercentrum kunnen wetenschappers mogelijk meer dan een jaar geen onderzoek doen. Maar postdoc Laurens Witter is ook niet enthousiast over het alternatief. 

Door de overgangsperiode naar het nieuwe onderzoeksgebouw kan het proefdiercentrum mogelijk meer dan een jaar niet gebruikt worden.
“Dat zou de doodsteek voor ons werk zijn. Alleen al bij het Center for Neurogenomics and Cognitive Research waar ik werk, doen we in drie laboratoria hersenonderzoek. Maar ook oncologie zou kunnen opdoeken. We zijn voor honderd procent van het proefdiercentrum afhankelijk.”

 Wat ga je in dat jaar dat het centrum gesloten is, doen? Koffie drinken?
“Eigenlijk ben ik daar niet direct bang voor, ik weet dat er snoeihard aan een oplossing gewerkt wordt. Zolang geen proeven doen is gewoon geen optie. Maar ik ben stomverbaasd dat we op dit punt gekomen zijn. Dat bij alle plannen voor het nieuwe gebouw hier niemand over nagedacht heeft.”

Nou ja, dan gaan jullie met die muizen toch tijdelijk ergens anders zitten?
“Ik hoop niet dat dát de oplossing wordt. Het verplaatsen van een laboratorium kost alleen al twee tot drie weken waarin we niet kunnen werken. En muizen zijn gevoelige dieren. We hebben twee soorten muizen: fokmuizen en muizen voor de proeven. Als je de dieren verplaatst, dan kunnen ze met fokken stoppen. Daar gaat zo twee maanden overheen. Sowieso is verhuizen een risico, straks lopen ze een infectie op. We moeten hier weg, dus één verhuizing komt eraan. Maar door twee keer te verhuizen, loop je meer dan het dubbele risico dat het misgaat.”

Dan kopen jullie nieuwe muizen. Dat is toch geen drama?
“Die haal je niet in een dierenwinkel. Het kopen van een speciale muis kost enkele honderden dollars. Dat is op zich het probleem nog niet eens. Maar die muizen zijn niet geschikt voor mijn onderzoek. Daar moet ik mee fokken. Het duurt minimaal twee weken voor ze zwanger zijn, de zwangerschap is ook nog drie weken. Voordat je genoeg geschikte muizen op het oude niveau hebt, ben je drie tot vier maanden verder.”

Goed, dat is de oplossing niet. Hoe zou jij dit zelf aanpakken?
“Ik zou ons in het oude centrum laten zitten totdat het nieuwe gebouw helemaal af is. Daarna zou ik een volledig nieuw laboratorium opbouwen en de werknemers daar langzaam heen verhuizen. Want als iedereen in één keer gaat, krijg je een piekbelasting. Er is nooit genoeg ondersteunend personeel om alle software- en inlogproblemen in één keer op te lossen. Het overzetten van de muizenpopulatie zou ik ook voorzichtig opbouwen. Dat kost natuurlijk geld, maar dan ben je in één week klaar.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.