Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

Een virtuele promovendus (Thijs Willems) met op de voorgrond zijn begeleider Alfons van Marrewijk

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van Sociale Wetenschappen is de verengelsing een feit

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Faculteit der Sociale Wetenschappen liet afgelopen vrijdag zien hoe het staat met de internationalisering op de campus. De voertaal was Engels en de winnaars van de verschillende prijsuitreikingen zaten allemaal in het buitenland.

“Twee jaar geleden hebben we besloten alle sociale bijeenkomsten op de faculteit in het Engels te houden, om niemand buiten te sluiten”, vertelde decaan Karen van Oudenhoven-van der Zee.

In haar openingstoespraakje zei ze dan ook dat internationalisering eenvan de speerpunten van de faculteit is. Een aantal bacheloropleidingen heeft inmiddels een Engelstalige track en met succes. Zo is het aantal eerstejaars bij de opleiding antropologie meer dan verdubbeld.

De verengelsing bleek ook uit het feit dat vijf van de zeven genomineerde mastertheses voor de Johannes van der Zouwen-prijs in het Engels zijn geschreven. Winnaar werd Jasper Vlaanderen die inmiddels in Londen studeert. Zijn these gaat over de vraag hoe de annexatie van de Krim de positie van lidstaten ten opzichte van de Navo heeft veranderd.

Maatschappelijke partners

Ook de vier genomineerde dissertaties voor de prijs voor het beste proefschrift waren allemaal in het Engels geschreven, wat tegenwoordig gangbaar is bij wetenschappelijke publicaties. Hier won Thijs Willems met ‘Monsters and mess on the railways’, over de complexiteit van verstoringen in de infrastructuur van de spoorwegen.  Willems sprak de aanwezigen via een ingezonden video-opname toe vanuit Singapore. Het proefschrift kwam tot stand met steun van Prorail en de NS. De prijs werd in ontvangst genomen door zijn begeleider Alfons van Marrewijk.

Dat geeft een ander speerpunt van de faculteit weer. Samenwerken met maatschappelijke partners. Daarvoor zijn bij het onderzoeksinstituut for Societal Resilience zes expertiselabs opgericht. Hierin werken wetenschappers en deskundigen uit het veld samen aan projecten om zo de opgedane wetenschappelijke kennis ook snel in de praktijk toe te passen.

Decaan Van Oudenhoven-van der Zee vermeldde in haar openingsspeech dan ook met enige trots dat de faculteit voor de gemeente Amsterdam onderzoek gaat doen naar het tegengaan van sociale ongelijkheid. Ook zei ze dat de faculteit het voortouw krijgt bij het VU-speerpunt Governance for Society.

Roddelen

Hoogleraar organisatiewetenschappen Bianca Beersma hield de traditionele Talma-lezing. Die ging over roddelen: ‘How gossip shapes the functioning of organizational groups‘. Over dat onderzoek publiceerde Advalvas eerder al een interview met Beersma.

Daarna werd op de borrel nog even flink geroddeld, mede over de vraag of de directeur van de opleiding antropologie Ellen Bal komende donderdag zal worden verkozen tot VU docent van het jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.