Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Extra geld voor onderwijs, maar dat vangt Van Rijns herverdeling niet helemaal op

Het kabinet trekt de komende jaren 41 miljoen extra uit voor bèta-technische opleidingen in het mbo en het hoger onderwijs. Het effect van de herverdeling van het hoger onderwijsbudget door de commissie-Van Rijn wordt er maar deels mee verzacht.

In de gisteren verschenen Voorjaarsnota 2019 staat dat het kabinet structureel 41 miljoen euro per jaar extra beschikbaar zal stellen “om te investeren in de opleidings- en lerarencapaciteiten voor bèta- en technisch onderwijs in het mbo en hoger onderwijs”.

Deel van de koek

Twee weken geleden verscheen het advies van de commissie-Van Rijn over de herverdeling van het hogeronderwijsbudget. Universiteiten met relatief veel bèta-technische opleidingen én met veel studenten die overstappen vanuit andere instellingen (‘externe switchers’), krijgen in het advies een groter deel van de financiële koek, ten koste van de andere instellingen.

Bij ongewijzigd budget zou er in 2019 netto 70 miljoen euro worden verschoven tussen de universiteiten. De vier TU’s profiteren daarvan terwijl de drie jonge universiteiten (Maastricht, Tilburg en Rotterdam) en de Open Universiteit jaarlijks miljoenen inleveren.

In het hbo hoeft er volgens Van Rijn géén extra geld naar de bèta-technische opleidingen, maar alleen naar hogescholen met relatief veel externe switchers. In totaal wordt er in 2019 21,4 miljoen euro herverdeeld. Inholland en de Haagse Hogeschool profiteren het meest, terwijl hogescholen aan de randen van Nederland, zoals de Hanzehogeschool, Saxion, en Zuyd Hogeschool er ieder 3 tot 4 miljoen euro bij inschieten.

Klap opvangen

De commissie-Van Rijn vertrouwde erop dat de instellingen die budget moeten inleveren voldoende reserves hebben om de financiële klap op te vangen. Minister Van Engelshoven zei bij de presentatie van het advies “goede hoop” te hebben dat er in de Voorjaarsnota extra geld zou komen voor een ‘zachte landing’ van het rapport.

Dat extra geld is er nu, maar het is de vraag of het genoeg is. De 41 miljoen euro gaan niet alleen naar het hoger onderwijs, maar ook naar het mbo – welk deel van het bedrag staat er niet bij. Universiteiten met nauwelijks bèta-technische opleidingen, zoals de Universiteit Maastricht, schieten er weinig mee op.

De herverdeling van Van Rijn in het hbo is alleen gebaseerd op de hoeveelheid externe switchers. De extra investeringen uit de Voorjaarsnota in bèta-technische opleidingen zijn ongetwijfeld welkom bij hogescholen. Maar wie ze niet aanbiedt, heeft er niets aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.