Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Niemand vraagt of je je huiswerk wel gedaan hebt’

Het is officieel: het leven op de VU is weer gestart, het campusplein is in weken niet zo vol geweest. Maar vandaag zijn het nog vooral eerstejaars, met grootse verwachtingen van hun studentenleven. Of valt dat wel mee? “Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet verwachten.”

“Ik ken de VU al redelijk goed”, zegt Thomas Doggenaar (18, zie de foto boven). “We zaten op het Amsterdams Lyceum en als we examenweek of zo hadden, gingen we vaak al hier studeren.” Mila van Frederikslust (18, links) en Nada Ben Mohammed (18) knikken. Thomas en Mila gaan economie en bedrijfskunde studeren, Nada geneeskunde. “Ik verwacht dat we meer zelf moeten doen, daar heb ik wel zin in”, zegt Mila. “Ja, niet meer dat er iemand vraagt of je je huiswerk wel gedaan hebt. Je moet voor jezelf zorgen, dat is een groot verschil met de middelbare school”, zegt Thomas. Nada: “En dat ik nu iets doe wat ik echt wil. Het heeft nu een toekomst. Op het vwo ging het alleen om het diploma halen.”

eerstejaarsrepo 2

“Ik woon op Uilenstede met elf andere internationals. Dat is super leuk”, zegt antropologiestudent Jo Püst (21) uit Duitsland. “De afgelopen twee jaar heb ik gereisd, dus ik vind het heel leuk om tussen de internationals te wonen. Op reis bleef ik hooguit drie weken op één plek, nu voelt het alsof ik weer een thuis heb. De universiteit komt ook heel leuk over. Mijn eerste indruk van de VU kreeg ik van de website, die voelde heel welkom. En toen ik e-mailde, waren de mensen ook heel vriendelijk. Ik vind Amsterdam ook heel leuk, zo divers en mooi, met veel parken. Er is hier een hoge kwaliteit van leven. Ik heb ook al een nieuwe beste vriend ontmoet en de twaalf meiden in mijn introductiegroep zijn heel aardig. Het is allemaal heel goed tot nu toe.”

eerstejaarsrepo 3

“We hebben al een jaar op de UvA gestudeerd, maar daar zaten we vooral tussen de internationals”, zeggen Masis Dusen (19, links) en Yannick Nahar (19), die bedrijfskunde gaan studeren. “Ik woon in Hoofddorp en naar de UvA is de reistijd te ver, want je hebt op allerlei plekken colleges”, voegt Masis toe. “Thuis heb ik mijn werk en de sportschool, dus daar heb ik nu meer tijd voor. En er zijn hier meer Nederlandse studenten, meer allochtoonse studenten ook, denk je niet?” Hij draait zich naar Yannick. “Ja, ik heb ze op de UvA niet gezien. Daar zat ik met maar twee andere Nederlanders in college”, antwoordt die. “In het eerste jaar is het toch makkelijker als je dezelfde taal spreekt.” Masis: “Niet alleen dezelfde taal, vooral cultuur.”

eerstejaarsrepo 4

“Mijn zus studeert hier ook, dus ik weet al wel een beetje wat het is om te studeren”, zegt Rik Werner (17). Hij gaat economie en bedrijfskunde studeren. “Ik verwacht meer eigen verantwoordelijkheid, meer zelfstudie. Als ik het wil, kan ik dat wel. Ik ben niet van plan om bij een vereniging te gaan. Ik heb genoeg andere dingen thuis, hobby’s. Ik woon in Almere, dus het is maar een half uurtje reizen.”

eerstejaarsrepo 5

“Ik merk nu al dat het anders is dan het hbo”, zegt Anca Vadanescu (26), premasterstudent sociologie. “Ik heb alleen college op vrijdag en moet dus veel zelf studeren. Maar ik verwacht ook meer een-op-eenbegeleiding, want mijn hbo-studie toegepaste psychologie was veel groter. Ik wil graag meer ervaring krijgen in onderzoek uitvoeren, want ik wil zelf onderzoeker worden. In mijn studie kwam ik ook al in aanraking met sociologie. We deden bijvoorbeeld onderzoek naar de financiële zelfredzaamheid van migranten in Amsterdam Nieuw-West. Onderzoek doen spreekt me aan.”

eerstejaarsrepo 6

“We hebben de universiteit vorige week en vandaag al een beetje leren kennen, maar ik denk dat het nog wel een paar keer verdwalen wordt”, zegt eerstejaars geschiedenis Marie-Lotte Rietveld (19, rechts). Maar verder heeft ze nog niet echt een idee van wat ze moet verwachten van het studeren op de universiteit. “Meer zelf doen”, zegt haar studiegenoot Iris Engels (18). “Ja, en meer je eigen vakken, waar je echt iets mee wilt doen”, zegt Marie-Lotte. Ze is op kamers gegaan bij haar oma en kent nog niet echt iemand hier. Iris woont nog thuis in Almere, maar zij ontmoet ook graag nieuwe mensen. “Geen van mijn vrienden studeert geschiedenis, en ook niet op de VU.” Ze hebben zich daarom net opgegeven voor Merlijn, de studievereniging. Iris, grinnikend: “We kregen het formulier in handen gedrukt en ze zeiden dat ze heel teleurgesteld zouden zijn als we ons niet aanmelden.”

eerstejaarsrepo 7

“Ik heb al drie jaar gestudeerd aan de TU Delft, maar ik vond mijn studie toch niet leuk genoeg”, zegt de Chinese Meixuan Miu (23). “Nu ga ik de bachelor Computer Science doen. Mijn eerste indruk van de VU is heel goed. De mensen hier zijn zo aardig! In Delft praat iedereen Nederlands. De TU Delft is goed vanwege de academische reputatie, maar het is niet zo gericht op internationals. Hier heb ik al een paar leuke mensen ontmoet. Ik wil heel graag mensen uit andere landen leren kennen en leuke dingen met ze doen.”

eerstejaarsrepo 8

“Ik kom van de kunstacademie, maar eigenlijk was het hbo wat te makkelijk voor me misschien”, zegt Laura Silvius (22, rechts), die gaat starten aan de premaster communicatiewetenschap. “Dit wordt wel hard werken, want het is een heel ander gebied. Ik kom van presentaties geven en je eigen projecten doen en ga nu naar veel moeten leren, denk ik.” Studiegenoot Elena Maan (23) deed hiervoor toegepaste psychologie en verwacht niet heel grote verschillen. “Het is toch grotendeels hetzelfde als het hbo, maar iets moeilijker.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.