Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

‘Vroege bedtijd niet altijd goed’

Vroeger naar bed gaan is niet voor alle kinderen gunstig, zegt promovendus Marije Vermeulen. Ze promoveerde 12 december bij de faculteit Bètawetenschappen.

“Volwassenen weten dat we als we slecht slapen prikkelbaarder zijn, slechter presteren en minder onthouden. Maar uit mijn onderzoek kwam een verrassende bevinding. Niet alle kinderen hebben er last van als ze kort slapen. Het is niet zo dat als ze langer slapen, ze allemaal beter presteren. Dat hangt vooral af van hun temperament.

Introvert kind

Ik onderzocht een groep kinderen tussen de negen en twaalf jaar: de bovenbouw van de basisschool. Daaruit bleek dat vooral introverte, teruggetrokken kinderen niet beter gaan presteren als ze langer slapen. Dat was ook zo bij kinderen die sneller verdrietig, boos of gefrustreerd zijn. Zij gaan ten opzichte van leeftijdsgenootjes bij een langere slaapduur juist slechter presteren op aandachts- en werkgeheugentaken.

Alert

Om leer- en gedragsproblemen te voorkomen of te verminderen is het daarom van belang dat ouders en hulpverleners alerter zijn op slaapproblemen bij kinderen. Daarbij moeten ze kijken naar de optimale slaapduur per kind.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.