Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Campus
& Cultuur

Eerstegeneratiestudenten krijgen kick-start

73 eerstejaars die als eerste van hun familie naar de universiteit gaan, volgen alvast een programma om te weten hoe het werkt op de universiteit. Online uiteraard.

In het NU-gebouw gaan twee studentcoaches ieder in een apart zaaltje zitten. Anders hebben ze last van elkaars geluid bij de online bijeenkomsten, en thuis is het te onrustig of doet de wifi het niet goed. Ze begeleiden eerstejaars in het Better Prepared-programma, dat is ontwikkeld voor de nieuwe eerstegeneratiestudenten.

Speciale introductie
Eerstegeneratiestudenten volgen in het  introductieprogramma Better Prepared workshops over hoe je wetenschappelijk onderzoek doet, de bevindingen opschrijft en presenteert. Daarnaast krijgen ze gastcolleges van alumni, zoals stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing en advocaat Nadia Adnani, en sessies over identiteit, mindmapping en zelfinzicht. Ouderejaars studenten begeleiden groepjes eerstejaars.

“Ik heb er zelf veel aan gehad toen ik drie jaar geleden aan de VU kwam studeren”, zegt studentcoach Yentl van Dalen, inmiddels derdejaars international business administration. “Het is fijn als je met iemand kunt praten die het al heeft meegemaakt. En als je al een groepje hebt dat je kent, ben je niet helemaal alleen.”

Eigen koers

Better Prepared is een vijfdaags programma, dat vorige week woensdag begon, dat inhoudelijke workshops in academische vaardigheden mixt met verhalen van alumni en sessies over persoonlijke ontwikkeling. ‘Je eigen koers varen’ is het hoofdthema. Als eindopdracht schrijven de studenten een academisch essay over wat ze hebben gehoord en geleerd en presenteren dat ook voor hun familie en vrienden.

“Het is heel belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt op de universiteit”, zegt studentcoach Amina El Jaadi, die voor de zomer de bachelor bedrijfskunde afrondde. “Dan kun je veel geruster beginnen. Eerstegeneratiestudenten hebben niet direct een voorbeeld in hun omgeving en dit programma neemt veel onzekerheid weg.”

Stap voor stap

De studenten in haar groepje willen weten hoe een hoorcollege verloopt, waar ze hun studieboeken halen of hoe je het schrijven van een essay aanpakt. “Ik stel ze dan gerust. Meestal is het niet in één keer goed, het wordt stap voor stap makkelijker.”

Dat het dit jaar volledig online is, maakt het wel anders dan andere jaren. Amina: “De online colleges zijn een extra nieuwe factor dit jaar. Daar hebben de meeste studenten nog geen ervaring mee. Door het programma kunnen ze er alvast mee oefenen.”

Geen koffieautomaat

Voor Yentl was het destijds belangrijk dat ze mensen ontmoette en de insights te horen kreeg van hoe alles werkt op de VU. Dat ze nu niet met haar groepje even langs de printer of de koffieautomaat kan om uit te leggen hoe je ze bedient, is jammer.

En soms vindt ze het ook moeilijk om alleen online contact te hebben. “Gisteren vertelde iemand in de groepssessie dat hij veel problemen heeft met zijn ouders. Normaal was ik even naar hem toegelopen en had ik gevraagd of ik wat kan doen. Maar als je aan het zoomen bent, is dat heel lastig.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.