Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vrouwen moeten meer netwerken

Vrouwen gebruiken hun netwerk te weinig om carrière te maken. Hulp vragen vinden ze veel moeilijker dan mannen, concludeert promovendus Jeanne Martens.

“Je moet mij niet hebben. Ik heb geen netwerk.” Zo reageerden vrouwen vaak als Martens ze vroeg om mee te doen aan het onderzoek. Maar als ze er dan voor gingen zitten en hun netwerk uittekenden, bleken ze veel meer mensen te kennen dan ze zelf dachten. Martens: “Dan was het ‘o ja, maar ik ken ook nog dat clubje en dat clubje en van vroeger ken ik nog die en die mensen.”

Netwerken is voor veel vrouwen een blinde vlek, is de conclusie van Martens’ onderzoek. Dat terwijl het wel degelijk een effectief middel is om vooruit te komen in je carrière: de topvrouwen die Martens interviewde, gebruiken hun netwerk wel. Zij durven, net als veel mannen, hun netwerk in te zetten als ze hulp nodig hebben.

Stuk stiller

Voor privévragen vinden vrouwen het niet vreemd om rond te vragen: wie kan de kinderen meenemen uit school? Wie weet er nog een kamer voor mijn zoon die gaat studeren? Maar zodra het op werk aankomt, zijn ze een stuk stiller. Martens: “Vrouwen denken vaak dat het vreemd is om mensen die ze niet heel goed kennen aan te spreken met een hulpvraag op het gebied van werk. Mannen hebben daar een stuk minder moeite mee.”

Wat mannen ook beter doen, is zichtbaar zijn. Vrouwen organiseren van alles, geven leiding aan teams, maar als ze dan een prestatie hebben neergezet, zijn ze al snel geneigd om te zeggen dat het teamwork was. Sommige van de topvrouwen die Martens interviewde geven toe dat ze het gedrag van succesvolle mannen zijn gaan kopiëren: vertellen over je successen, bij je leidinggevende binnenlopen en laten zien wat je hebt gedaan. En dat werkt: een van de topvrouwen uit het onderzoek is CEO geworden door zich zo te gedragen. Martens: “Maar de vrouwen aan wie zij leiding geeft komen nog steeds niet naar haar toe om te vertellen over hun prestaties. Daar is nog een lange weg te gaan.”

Niet afwachten

Hoe netwerk je op de juiste manier? Volgens Martens kan het bij grotere evenementen erg helpen als je geïntroduceerd wordt door iemand die al verder is in zijn of haar carrière. Een sponsor noemt Martens dat. En daarna helpt het om een helder verhaal te hebben over wat je graag wilt, om je afspraken na te komen en betrouwbaar te zijn.

Afwachten tot anderen opmerken dat je je werk goed doet, zoals veel vrouwen doen, is in elk geval geen goed idee. “En als je nou iets organiseert, een lezing of zo, neem dan ook het podium. Geef die microfoon niet altijd aan die man naast je die toevallig medeorganisator was, maar durf zelf zichtbaar te zijn”, stelt Martens.

Jeanne Martens werkt als onderzoeker bij het lectoraat Entrepeneurship van de Hogeschool van Amsterdam. Ze promoveert op vrijdag 11 september om 13.45 uur aan de VU. De promotie live bijwonen kan niet, maar de plechtigheid is te volgen via deze livestream.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.