Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 december 2024

Campus
& Cultuur

Bètafaculteit voert mondkapjes in

De bètafaculteit neemt extra coronamaatregelen: mondkapjes, eenrichtingsverkeer, toezichthouders en een convenant voor stagiairs. “Als wij weer dicht moeten, is de schade niet te overzien”, zegt bètadecaan Guus Schreiber.

For this article, an English translation is available.

De VU herhaalt steeds dat mondkapjes de eigen verantwoordelijkheid zijn van studenten en medewerkers. Waarom vraagt de bètafaculteit ze nu wel te dragen?
“Bij ons is veel locatiegebonden onderwijs: de practica. Dat is op 15 juni weer gestart. We hebben inmiddels veel ingehaald, maar als we nu weer moeten stoppen, is dat een ramp.”

Wat is dan het probleem?
“Er zijn zorgen over mensen die bij elkaar klonteren als ze een zaal verlaten. Docenten begrijpen het prima dat studenten de maatregelen zat zijn, maar we moeten zorgen dat onderwijs op locatie door kan blijven gaan. Daarom hebben we samen met de facultaire studentenraad deze aanvullende maatregelen afgesproken. De studieverenigingen waren het er ook mee eens. Er zijn ook studenten die zich zorgen maken. Het is in ons gezamenlijk belang het onderwijs open te houden.”

Mondkapjes dus. Wat zijn de andere maatregelen?
“Je mondkapje mag je af doen als je op je plek zit en daar afstand kunt houden. Verder hebben we student-stewards, extra bewegwijzering en eenrichtingslooproutes, en een convenant voor stagiairs. Voor de rol van student-steward vragen we per vak een paar studenten die dit willen doen. Zij spreken mensen aan en zorgen voor sociale druk.”

En dat convenant, wat staat daarin?
“Stages zijn de bottleneck, want die móéten grotendeels binnen de VU, in de labs. We kunnen daarom stagiairs vragen een convenant te ondertekenen: dat ze zich ook verantwoordelijk gedragen in hun privéleven.”

In hun privéleven?
“Iedereen die in een lab rondloopt, ook alle medewerkers, moeten zorgen dat ze zich aan de regels houden, om collega’s niet in gevaar te brengen. Het is niks geks om dat van mensen te vragen. Geneeskunde en Acta doen hetzelfde.”

Vinden jullie dat de VU-maatregelen niet strikt genoeg zijn?
“Veel andere faculteiten hebben geen locatiegebonden onderwijs. Wij zijn niet tegen de VU-maatregelen en het college van bestuur vindt het uitstekend dat wij dit doen. Met name bij onze faculteit is de rek er wel helemaal uit. Iedereen staat onder hoogspanning.”

“Probeer maar eens op anderhalve meter practicum te geven. Wat normaal met één groep kon, moet nu in drie groepen. En er zijn bijna 400 eerstejaars biomedical sciences, die bijna elke periode wel een practicum hebben. Thuiswerken kunnen veel van mijn mensen dus niet, die maken juist veel meer uren op de campus. En de roosters zien er heel anders uit, waardoor er veel meer gespreid onderwijs is. Dus ook studenten staan onder grote druk.”

De coronamaatregelen van de bètafaculteit gelden in de drie gebouwen waar de bèta’s zijn gehuisvest: W&N, NU en O2.