Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Doe iets aan de onveiligheid op de campus’

Vergroot de veiligheid op de campus zonder het open karakter ervan in gevaar te brengen, zegt voorzitter Pim Kelders van de UniversiteitsPartij (UP) die deze week meedoet aan de studentenraadsverkiezingen. Hij denkt onder meer aan een systeem met dagpasjes.

“Iedereen kan zo komen binnenwandelen op de VU, zonder pasje of wat dan ook”, zegt voorzitter Pim Kelders (27, derdejaars rechten) van het UP-bestuur. “Middelbare scholieren komen hier vaak studeren, vooral in de examentijd, en dat is mooi, maar ze maken er vaak ook een enorme puinhoop van. De boterhammen plakken soms tegen de muur als ze weer weg zijn.”

‘De boterhammen plakken soms tegen de muur als de scholieren weer weg zijn’

En dan zijn er de “ongure types” die zich op de campus ophouden. “Oudere mannen met lang haar en veel gezichtsbeharing, vaak met een Albert Heijn-tasje”, aldus Kelders. “Ze lopen een beetje doelloos rond. Ik zag er een keer één in een slaapzak liggen in de kelder van het hoofdgebouw. Ik schrok me rot.”

UP wil meer maatregelen Volgens UniversiteitsPartij (UP) voelen studenten zich onveilig op de VU-campus. Ze wil meer zichtbare veiligheidsmaatregelen, maar met behoud van het open karakter van de VU, staat in het programma voor de studentenraadsverkiezingen.

Gevoel van onveiligheid

Zeker ’s avonds is het niet prettig om dergelijke types tegen te komen in de verlaten gangen van de VU. “Vooral vrouwen zullen zich daar misschien onveilig bij voelen”, zegt Kelders. En hij beseft wel dat het vaak om een gevóel gaat, dat het niet per se onveilig hoeft te zíjn. Maar met wat meer toezicht voelen studenten en medewerkers zich misschien wat veiliger.

‘Deuren zijn opengebroken, laptops en computers verdwenen’

Daarbij: er wórdt ingebroken en gestolen op de campus. “We krijgen te vaak van verenigingen te horen bij wie de deur is opengebroken en laptops en computers zijn verdwenen.” Pas onlangs nog werden er laptops en creditcards gestolen uit de werkruimtes in de bètagebouwen. Ook dat creëert een gevoel van onveiligheid.

De VU moet toegankelijk blijven, ook voor mensen buiten de VU, vindt hij. “De VU is deel van de gemeenschap en wordt er deels ook door betaald.” UP wil daarom samen met de diensten aan de VU, waaronder die van de beveiliging, iets verzinnen waardoor én de veiligheid wordt vergroot, én de toegankelijkheid bewaard blijft. “Misschien met een systeem van dagpasjes.”

Niet groeten in de liften

Meer toezicht, dagpasjes, dat gaat wel erg richting een surveillancesamenleving. Als je mensen die zich misdragen nou eerst aanspreekt op hun gedrag? “Dat doen jonge mensen niet meer zo snel”, weet Kelders. “Die hebben snel iets van: bemoei je met jezelf. Ik denk dat het een generatiedingetje is.”

Typisch op de VU-campus is een zekere eenkennigheid. Mensen groeten elkaar niet in de liften en de gangen. Toen Ronald Giphart hier Vrije Schrijver was, heeft hij geprobeerd daar iets aan te veranderen. Vergeefs. Het zou de veiligheid kunnen vergroten, want wie zich gezien weet, gedraagt zich minder snel asociaal. “Maar cultuur verander je niet zo snel”, werpt Kelders tegen. “Menselijk gedrag veranderen is het moeilijkste dat er is.” Maar een aansprekende campagne om mensen op de VU aan te sporen elkaars aanwezigheid te erkennen, hij wil het best eens in de groep gooien, bij de volgende UP-vergadering.

Onzichtbare partij

UP is een vrij onzichtbare partij. In verkiezingstijd wordt het weer even duidelijk dat ze bestaat, daarna gaat ze op in de facultaire en universitaire studentenraden, waar het verschil tussen de UP-leden en die van de SRVU totaal verdwijnt. “Dat is traditie, dat er binnen de studentenraden niet in fracties wordt gedacht, maar dat iedereen gaat voor één gezamenlijk doel”, legt Kelders uit. UP is opgericht als een tegenhanger voor twee partijen, de Bètapartij, die streefde naar een betere vertegenwoordiging van de bètastudenten in de universitaire studentenraad, en Verenigingen United, een partij van studentenverenigingen. “Het waren one-issue-partijen en wij wilden een breed platform voor álle studenten aan de VU”, aldus Kelders. “De SRVU is als studentenbond activistischer en ook meer bezig met onderwerpen als studieschuld en huisvesting. We proberen haar daarbij niet in de weg te lopen”, aldus Kelders.

Duurzame, levendige campus

Dat betekent dat de SRVU veel zichtbaarder is dan UP. “Daar wilden we net wat aan gaan doen, aan onze profilering, door activiteiten en bijeenkomsten te organiseren en zo, maar toen kwam corona roet in het eten gooien. We hebben de afgelopen tijd wel wat online activiteiten gehad, zoals een masterclass-achtige Zoom-sessie met een diplomaat van Buitenlandse Zaken”, aldus Kelders.

Maar de inbreng van UP is wel degelijk tastbaar. “Onze drie pijlers zijn duurzaamheid, een levendige campus en een USR die álle studenten vertegenwoordigt”, legt Kelders uit. “Duurzaamheid was tot een paar jaar terug geen issue voor de USR, en nu is het thema niet meer weg te denken. Dat is heel duidelijk onze invloed geweest.”

De Facebookpagina van UP vindt u hier

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.