Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten met beperking mailen voor hogere studietoeslag

De Amsterdamse studentenbonden SRVU en ASVA startten een mailactie voor studenten met een functiebeperking.

Naar aanleiding van de grote verschillen in financiële ondersteuning voor studenten met een functiebeperking zijn CNV Jongeren en de LSVb een landelijke mailactie begonnen. Ook de Amsterdamse studentenbonden SRVU en ASVA doen daaraan mee. Zij roepen studenten op om de Amsterdamse gemeenteraad te mailen met de oproep om de studietoeslag nu al te verhogen naar minimaal 300 euro per maand. Amsterdam keert nu 231 euro per maand uit voor achttien- tot twintigjarige studenten.
SRVU-voorzitter Joep van Dijk: “Eigenlijk is 300 euro per maand niet eens genoeg. Het idee achter de studietoeslag is dat dit bedrag het salaris van een bijbaantje kan vervangen, maar in werkelijkheid verdient een werkende student veel meer. De 300 euro die wij vragen van de gemeente is dus echt het minimum.”
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verdiende een werkende student in 2019 gemiddeld 550 euro per maand.

Zeer uiteenlopende toeslagen

Gemeenten blijken zeer uiteenlopende bedragen aan studietoeslag uit te keren. Zo krijgt een student in Enschede 300 euro per maand en een student in Heerlen slechts 30 euro per maand. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de studietoeslag in elke gemeente gelijk te stellen op 300 euro per maand. Maar zolang het kabinet demissionair is, wordt daar niet over gestemd. In de tussentijd kunnen gemeenten wel uit eigen beweging de studietoeslag verhogen, maar dat gebeurt slechts mondjesmaat.
SRVU-voorzitter Van Dijk: “Wachten op instructies vanuit Den Haag is een duidelijk signaal vanuit de gemeente dat er slechts om de student met een functiebeperking wordt gegeven wanneer het kabinet hen daartoe dwingt.”

Amsterdamse studenten kunnen mailen naar info@gemeenteraad.amsterdam.nl. Om het makkelijk te maken heeft de LSVb een voorbeeldmail opgesteld. Zie lsvb.nl/diensten/studietoeslag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.