Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bodemexpert Toby Kiers krijgt befaamde Spinozapremie

VU-hoogleraar evolutionaire biologie Toby Kiers ontvangt een Spinozapremie voor haar onderzoek naar bodemleven. Volgens de selectiecommissie is de sociale impact van haar werk enorm.

Kiers is sinds 2014 hoogleraar evolutie aan de VU. Ze onderzoekt hoe schimmels, plantenwortels en micro-organismen in de bodem samenwerken en hoe ze onderling nuttige stoffen uitwisselen. Kiers toonde als eerste wetenschapper aan dat economische principes ook buiten het dierenrijk te vinden zijn: ze ontdekte dat schimmels voedingsstoffen bij voorkeur transporteren naar plekken waar die stoffen schaars zijn en planten bereid zijn meer te betalen.

Spinozapremie Ieder jaar reikt NWO de Spinozapremie uit aan twee wetenschappers die behoren tot de allerbesten ter wereld. De prijs – een bronzen beeldje en 1,5 miljoen euro – is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Eerdere winnaars zijn Ben Feringa, Robbert Dijkgraaf en Ewine van Dishoeck.  

Opkomende wereldleider

Afgelopen jaar stond Kiers in de Time100 Next-lijst, een lijst van honderd opkomende leiders die zich inzetten voor de wereld. Ze werd in de lijst opgenomen vanwege haar inzet voor het beter beschermen van onze ondergrond. De bodem speelt een cruciale rol in klimaatverandering, meent Kiers. In 2021 was ze medeoprichter van de Society for the Protection of Underground Networks: een initiatief dat de mycorrhizale schimmelgemeenschappen op aarde in kaart brengt en pleit voor hun bescherming. “Momenteel wordt de bescherming van de biodiversiteit in de bodem over het hoofd gezien in de klimaat- en natuurbehoudsagenda. Elke hectare die verloren gaat door verharding, erosie, vervuiling en uitbreiding van de landbouw is een deuk in onze klimaatregulerende gereedschapskist”, stelde Kiers afgelopen jaar in Ad Valvas.

Natuurbehoud en regeneratieve landbouw

De selectiecommissie van de Spinozapremie is erg te spreken over de impact die Kiers maakt met haar werk in natuurbehoud en regeneratieve landbouw. ‘Met haar unieke pionierende bijdrage op de theorie heeft ze wereldwijd aandacht gecreëerd voor het onderzoeksveld. De sociale impact van haar werk is dan ook enorm.’
 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.