Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 oktober 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Voorzitter universiteitenkoepel stopt als VVD-senator

VVD-politicus Caspar van den Berg geeft zijn zetel in de Eerste Kamer op. Zijn rol als senator laat zich “moeilijk combineren” met zijn werk als voorzitter van universiteitenvereniging UNL.

“De afgelopen periode heb ik geprobeerd om deze functies naast elkaar te vervullen”, schrijft Van den Berg. “In de praktijk blijkt dit lastiger dan voorzien. De tijd en toewijding die mijn hoofdfunctie de komende periode zal vragen, staat het gelijktijdig uitoefenen van het Kamerlidmaatschap in de weg.”

Verkiezingsprogramma

Van den Berg heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma van de VVD. De liberalen regeren nu met PVV, NSC en BBB. Deze coalitie wil ongeveer een miljard euro gaan bezuinigen op hoger onderwijs en onderzoek.

Als senator zou hij allicht moeten stemmen over deze plannen, die hij als UNL-voorzitter desnoods in de rechtszaal wil bevechten. Volgens de universiteiten staat de toekomst van Nederland op het spel.

‘Alle ruimte’

Afgelopen maandag zei hij bij de Alternatieve opening van het nieuwe studiejaar dat hij het niet moeilijk vond om zijn partij te blijven steunen, omdat de plannen nog uitgewerkt moeten worden. “Er staat nog niks zwart op wit, er is nog niks besloten. Alle ruimte die er nu is om de schade te beperken, zal ik ten volle pakken.” In een eerder interview leek hij te hopen dat de plannen van tafel zouden gaan voordat hij erover moest stemmen.

Maar onderwijsminister Eppo Bruins heeft er alle vertrouwen in dat hij de bezuinigingen gaat doorvoeren, ook al noemt hij ze pijnlijk en lelijk. Dat zei de minister vorige week bij de opening van het studiejaar. Het kon weleens flink gaan knetteren in het hoger onderwijs en Van den Berg is de loyaliteitsconflicten voor.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.