Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Weg met het uitstrijkje

Het uitstrijkje kan de deur uit. Het screenen van vrouwen met dna-onderzoek voorkomt meer gevallen van baarmoederhalskanker dan de oude methode. Dat schrijft The Lancet in een artikel dat bestaande onderzoeken uit vier verschillende landen samenvoegt. Het Nederlandse deel werd uitgevoerd door VUmc-onderzoekers.

Het humaan papilloma-virus komt veel voor, maar veroorzaakt meestal geen problemen. Alleen in sommige gevallen kan het een celverandering in gang zetten die een voorbode van baarmoederhalskanker kan zijn. Om dit op te sporen krijgen vrouwen boven de dertig elke vijf jaar een uitstrijkje.

Met de nieuwe screening worden vijftig tot zeventig procent meer vrouwen beschermd tegen kanker dan bij het gebruik van een uitstrijkje. “Daarom pleiten wij voor het implementeren van de screening voor vrouwen vanaf dertig jaar oud, om de vijf jaar”, zegt Chris Meijer, hoogleraar pathologie.

Grote kans dat Meijer zijn zin krijgt: minister Schippers wil vanaf 2016 de hpv-screening invoeren. Dit zal het bevolkingsonderzoek niet alleen effectiever maken, maar ook goedkoper. Als een vrouw na haar veertigste namelijk niet hpv-geïnfecteerd is, kan het screeningsinterval veilig naar tien jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.