VVD wil politieke voorkeur wetenschappers registreren

Politiek  26 januari 2017

VVD wil politieke voorkeur wetenschappers registreren

De VVD vindt dat universiteiten te weinig politiek divers zijn en wil dat minister Bussemaker hier onderzoek naar gaat doen. Maar de minister vindt dit onzin: “We gaan van universiteiten en hogescholen geen politiek correcte organisaties maken.”

Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) zei gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer dat hem “verschillende berichten bereikten” dat er bij universiteiten te veel sprake is van één politieke kleur.

Glazen plafond

Volgens hem is dit zeer onwenselijk. Het zorgt ervoor dat de uitkomsten van onderzoek op elkaar lijken en bovendien worden bepaalde wetenschappers buitenspel gezet: sommigen van hen zeggen een ‘glazen plafond’ te ervaren.

Bij vrouwen is een dergelijk plafond een groot probleem, zei Duisenberg. En aangezien de minister groot voorstander is van diversiteit, gezien haar inspanningen om meer vrouwen aan te trekken in de wetenschap, moet ze hier dan ook niet wat aan doen?

Bussemaker reageerde fel. “Dit ga ik niet doen. We gaan niet van universiteiten en hogescholen politiek correcte organisaties maken.” Het gaat in de wetenschap om de inhoud, benadrukt ze, en “gaan inventariseren welke politieke voorkeuren er zijn, staat daar haaks op.”

Politieke diversiteit

Dankzij de verzuiling is er al veel diversiteit in de wetenschap, zei de minister. “De universiteit en de wetenschap kunnen ook niet zonder tegenspraak. Politieke diversiteit is van groot belang, zodat debatten, met behoud van onafhankelijkheid, breed gevoerd kunnen worden.”

Duisenberg nam er geen genoegen mee. Hij overweegt een motie in te dienen waarin hij alsnog om het onderzoek vraagt.

HOP/IS

{ Lees de 6 reacties }

Toch heeft Duisenberg hier wel een punt: bepaalde opleidingen worden toch wel gegeven door docenten met een bepaalde kijk op de wereld en laten dat maar al te vaak blijken tijdens de colleges.

Een onderzoek gaat misschien wel wat te ver.

@Advalvas: Jullie kop begrijp ik niet goed. Duisenberg vraagt hier om een onderzoek om te kijken hoe het gesteld is. Nergens is er sprake over het registreren van politieke voorkeur. Ik denk dat het goed is als jullie de kop aanpassen om jullie eigen politieke voorkeur niet te veel te laten blijken.

Misschien dat je door bepaald onderzoek te doen een andere kijk op de wereld krijgt? Ook wel een onderzoekje waard. En als we dan toch bezig zijn, stel ik een onderzoek voor naar de politieke voorkeur van grootverdieners aan de top van het bedrijfsleven die door hun keuzes een veel grotere impact hebben.

Hallo, Berend, misschien zie ik iets over het hoofd, maar als je onderzoek wilt laten doen naar de politieke voorkeur van wetenschappers, moet die worden geregistreerd, toch?

Onderzoek zoals jij suggereert, is al eens gedaan. De uitkomsten lieten zien dat studenten economie egoïstischer zijn: http://www.standupeconomist.com/pdf/papers/econ-selfish.pdf

Zou niet moeten uitmaken, als hun onderzoeksmethoden maar solide zijn. Daar is peer review voor, meen ik.

Beste Peter,

Op basis van de titel zou ik verwachten dat Duisenberg een register wil waarin de politieke opvatting/partij van elke wetenschapper staat, maar dat is natuurlijk niet het idee.

Ik vind het een erg suggestieve titel en het zou Advalvas sieren als ze dit aanpassen.

Berend

Er staat in de motie "nadere beschouwing en advies".
Registreren valt onder alternatieve feiten.